ANNONCE

Disse fem opfindelser kan du næsten ikke undvære

23. september 2019 14:36 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Meget kan vi undvære, men nogle ting er blevet så essentielle for vores dagligdag, at det vil være svært.

I ordbogen under opslaget for “opfinder” står det, at der her er tale om en “person, som skaber nye opfindelser..” Ikke decideret overraskende information, men dog alligevel. Nøglen ligger i ordet “skaber”.

For at være opfinder skal du nemlig være med til at skabe noget. Enten fra bunden eller som viderebygning af andres basis. Det har gennem tiden givet os en række produkter og hverdagselementer, der stort set er endt med at være uundværlige.

Gode ideer kan være guld værd, og det er der altså også mange, der godt ved. Hos den gratis Opfinderrådgivning under Teknologisk Institut har de i løbet af 2019 modtaget mindst 700 tilsendte ideer fra håbefulde opfinde, der søger hjælp til at komme yderligere ud over stepperne.

– En god idé skal umiddelbart kunne løse et problem. Det er vores erfaring, at de idéer og opfindelser, der gør netop det, bare lykkes meget bedre og er langtidsholdbare. Dog er det også meget svært at sige konkret. Man skal kunne navigere i funktionelt behov, socialt behov og emotionelle behov. Dem, der er gode til at ramme ned i mere end en af kategorierne, kan være rigtig gode, siger Rune Rex, der er opfinderrådgiver og faglig leder af en afdeling under idé og vækst.

Han fremhæver over for Newsbreak.dk kaffen som et godt eksempel på netop det. Kaffe som opfindelse har et funktionelt behov; holde os vågne. Til gengæld er kaffe for mange mennesker også forbundet med noget socialt, når vi mødes og drikker en kop med en ven eller veninde. Det emotionelle behov kan også dækkes, fordi nogle drikker kaffe af den simple årsag, at de godt kan lide det.

Gode til idéer

I Danmark er vi gode til idéer, og vi er rigtig gode til innovation. Altså udvikling, omsætning og markedsføring af nye idéer. Det er også netop det, som den Opfinderrådgivningen hjælper med. Her kan du få vurderet din idé, hjælp til at kommercialisere den og så videre. Det har mere end 40.000 forsøgt sig med.

Tilbage til, hvad vi er gode til. Idéerne. Det blev senest bevist i august, da Global Innovation Index, kårede Danmark som verdens syvende mest innovative land. Det er ikke ensbetydende med, at vi er gode opfindere, men idéerne – dem kan ingen tage fra os.

– Det er glædeligt, at Danmark klarer sig godt, når det kommer til innovation. Viden, innovation og vores evne til at omsætte det til nye produkter og løsninger er det, vi som samfund skal leve af, sagde Sune Stampe Sørensen, direktør i Patent- og Varemærkestyrelsen, i en pressemeddelelse, da nyheden kom ud.

(Artiklen fortsætter under videoen)

For reelt at gå fra idé til opfindelse, og her går vi ind i en gråzone, er det Rune Rex’ overbevisning, at der på en eller anden måde skal være en fysisk manifestation. Eller som han selv simplificerer:

– Det er også en idé at sige, at man vil affaldssortere eller gøre noget klimavenligt, men det kan næppe kaldes en opfindelse. Hos os i rådgivningen er vi meget konkrete.

Han fortsætter i samme tangent og siger helt generelt om de idéer, der kommer ind fra danskerne, at mange af dem er tidstypiske. Forstået på den måde, at hvis noget er oppe i tiden, så kan rådgiverne mærke det.

– Sker der i en periode mange højresvingsulykker, så kommer der gerne flere idéer ind, der skal dæmme op for det. Det er konkrete problemer, og dem vil mange gerne forsøge at løse, siger Rex, der ifølge sin profil ikke har været lønmodtager, siden han blev ansat i Opfinderrådgivningen.

Få din idé

Gode idéer kommer over alt. Nogle lader sig irritere, andre lader sig inspirere. Her er velcro et hamrende godt eksempel. Det blev opfundet af schweiziske George de Mestral, der i 1948 var ude at gå en tur med sin hund.

Da han kom hjem, opdagede amatør-bjergklatreren Mestral nogle besynderligt klistrende planteknopper, der sad fast på hans hunds pels. Det inspirerede ham til at finde ud af om, det princip kunne overføres til et kommercielt produkt.

Ja. Velcro blev født.

– I virkeligheden er det jo et vildt godt eksempel. Det er virkelig spændende, hvordan man finder inspirationen i og kopierer naturen, siger Rune Rex til Newsbreak.dk. Schweiz topper i øvrigt føromtalte innovationsindex – som mest innovative land i verden.

Vigtigt er det også, at der er tale om et godt udført produkt. For eksempel, fremhæver Rune Rex, fungerer Hövdings cykelhjelm ud fra et funktionelt behov. Den beskytter hovedet, hvis du falder, men de færreste mennesker drømmer nok om at cykle rundt med en stor luftboble på hovedet. Det har virksomheden løst ved at gemme den i en krave – og fungere som en slags airbag.

Hvem er det?

Entydigt kan man ikke sige noget om, hvem der får de bedste idéer.

På sin hjemmeside har Opfinderrådgivningen monteret et idé-kort, der fremlægger, hvilke landsdele, der indsender flest idéer – og hvilken type idéer, der er. Her af kan man læse, at de fleste opfindere, der benytter sig af rådgivningen, er mellem 25 og 60 år gamle. Her af flest mellem 45 og 60.

I flest landsdele er det i 2019 idéer inden for familie og fritid, der sender flest af ind til rådgiverne. Eneste undtagelse er Nordjylland, hvor der af dog blot 27 kortlagte idéer flest findes inden for “Elektronik og maskinteknik”.

Rex kan ikke svare på hvorfor. Det kræver vist et større antropologisk studium. Til gengæld kan han sige:

– Vi oplever, at den idé, der bliver sendt ind af en fagperson, der kender markedet og måske har arbejdet indenfor feltet lange, typisk vil være bedre og løse et reelt problem. Det kan være noget, vedkommende har oplevet, han eller hun manglede på sit arbejde, siger han.

Kilder: Opfind.nu, TV2.dk, Experimentarium.dk og Livescience.com

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu