ANNONCE

Disse forældre får nej til dagpenge

26. juni 2020 09:56 | Af: Newsbreak.dk

Arbejdende forældre, der også passer deres barn med handicap eller alvorlig sygdom, har ikke ret til dagpenge, hvis de bliver fyret. A-kasserne kalder reglen urimelig, og forening foreslår lovændring.

Disse forældre får nej til dagpenge
Arkivfoto.

Citathistorie: Netmediet A4

Du er velkommen til at melde dig ind i en a-kasse og betale kontingent, men du kan ikke få udbetalt dagpenge, hvis du en dag mister jobbet.

Sådan lyder beskeden til forældre, der arbejder på deltid, mens de passer deres barn med handicap eller alvorlig sygdom.

Ifølge dagpengereglerne skal et deltidsforsikret medlem af en a-kasse nemlig stå til rådighed i 30 timer om ugen for at kunne få udbetalt dagpenge, hvis personen bliver ledig. Og det gør forældre, der passer deres barn på grund af varig sygdom eller handicap, ikke, fordi de modtager kompensation for tabt arbejdsfortjeneste via paragraf 42 i serviceloven.

Hos CP Danmark, som er en interesseorganisation for mennesker med cerebral parese og deres familier, er problemet velkendt.

– Det her er et indlysende problem, og der er ingen tvivl om, at folk rammes af de her regler. Vi hører jævnligt om folk, der falder igennem systemet, og det er en problemstilling, vi møder hyppigt hos vores medlemmer, siger Mogens Wiederholt, der er direktør i CP Danmark.

Han peger på, at reglerne også rammer forældre til børn med muskelsvind, ADHD, autisme og forældre til kræftsyge børn, som i en kortere eller længere perioder har brug for at arbejde på nedsat tid og få dækket tabt arbejdsfortjeneste, mens de passer deres børn.

– Når disse mennesker ikke kan få dagpenge, har det store konsekvenser for deres muligheder for at leve deres liv, siger Mogens Wiederholt.

Kritiserer også reglen

Danske A-kasser, der er brancheorganisation for 23 a-kasser i Danmark, kritiserer også reglen.

– Jeg synes ikke, det er rimeligt, når en forælder viser, at hun gerne vil arbejde ved siden af og ikke har nogen chance for at forsikre sig, fordi hun samtidig passer sin datter, der har et handicap, siger Verner Sand Kirk, der er direktør i Danske A-kasser.

Der findes ingen opgørelse over, hvor mange personer, der er kommet i klemme på grund af reglen, men i 2018 modtog 14.430 personer kompensation for tabt arbejdsfortjeneste, fordi de passede deres barn med nedsat funktionsevne, viser de nyeste tal fra Danmarks Statistik.

I dag giver servicelovens paragraf 43 mulighed for, at en forælder kan få adgang til en særlig, supplerende, dagpengelignende ydelse i op til tre måneder, hvis personen er medlem af en a-kasse og mister jobbet, mens man får dækket tabt arbejdsfortjeneste og passer sit barn med handicap og dermed ikke er omfattet af dagpengereglerne.

– Men tre måneder kan være en stakket frist, for vi ved jo, at det kan være svært at finde et deltidsjob, og hvis man ikke finder et job indenfor de tre måneder, gælder rådighedskravet igen, siger Mogens Wiederholt.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu