ANNONCE

Disse nye havetendenser hitter hos danskerne

18. januar 2021 14:56 | Af: Jeppe Bjerre Trans, jt@newsbreak.dk og Ritzau Info

Bæredygtighed, permahaver, insektliv og coronakrisen er noget af det, der vil præge danskernes haver i 2021.

Coronakrisen har betydet, at mange har været helt eller delvist hjemsendt i hverdagen – mens udlandsferierne ligeledes blev aflyst.

Derfor har danskerne tilbragt rekordmange timer i haven.

– Vi har også set, at nogle helt nye havemennesker er blevet udklækket i det forgangne år, siger Louise Møller, der er gartner og havefaglig rådgiver hos Haveselskabet.

Typisk begynder folk i det nære og konkrete – gerne med at dyrke krydderurter, egne gulerødder og andet spiseligt i det små.

– Herefter griber det gerne om sig og bliver en generel haveglæde, hvor man også interesserer sig for blomster og træer. Det forventer jeg også, vil ske for mange af de nyudklækkede havebrugere fremadrettet, siger Louise Møller.

Der kan altså meget vel blive trængsel ved plantecentrene, når der skal plantes ud i foråret 2021.

I det større perspektiv har danskerne også fået blik for, at haven og naturen har værdi i sig selv og ikke bare kan tages for givet.

Hjulpet af tv-programmer

Tendensen er godt hjulpet på vej af tv-programmer såsom Bonderøvens “Giv os naturen tilbage” på DR, hvor der sættes fokus på biodiversitet, siger Berit Rørbøl, der er anlægsgartner og havefaglig ekspert i Videncentret Bolius.

– Det har været undervejs noget tid, men der kommer et stadig større fokus på bæredygtighed. Herunder har man også fået øje på, at der er mange måder konkret at arbejde med bæredygtighed, siger hun.

Berit Rørbøl nævner permahaver, udfasning af sprøjtegifte eller insektvenlige haver som forskellige tendenser under den paraply.

– Der kommer også et stigende fokus på at plante hjemmehørende arter, anvende bæredygtige byggematerialer eller dyrke sine egne grøntsager. Det er tre andre veje, man kan gå, nævner hun.

Louise Møller bakker op og peger på, at flere haveejere efterspørger den gyldne mellemvej, hvor hele haven ikke behøver at være fuldstændig “vild med vilje” – men stadigvæk tilgodeser insekterne og biodiversiteten.

Det er altså ikke længere et enten-eller-spørgsmål, men et både-og.

En trend i den sammenhæng er eksempelvis at tilvælge planter, som både kan passe ind i en kultiveret have, men som samtidig har en stor åben blomst, hvor bier og insekter kan hente pollen og nektar.

Del haven op

Det kan også være en opdeling af haven, hvor området omkring terrassen holdes pænt og sirligt, mens de fjerneste hjørner får lov at vokse vildt med brændenælder – til glæde for sommerfuglenes larver.

– I det hele taget oplever vi i Haveselskabet en stigende efterspørgsel på inspiration og ideer til, hvad folk selv konkret kan gøre i det små for at gøre en forskel, siger Louise Møller.

I kølvandet på corona er haven blevet en naturlig forlængelse af hjemmet – både kontor, oase og dagligstue i ét.

En tendens, som formentlig fortsætter ind i 2021 nu, hvor mange har udsigt til hjemmearbejde, siger Berit Rørbøl.

– Mange begynder at opdage, at haven er sit helt eget rum. Man trækker Teams-videomødet udenfor, sætter sig i solkrogen eller arbejder fra udestuen, siger hun.

Klik igennem galleriet ovenfor artiklen og få gode tips til, hvordan man skal gøre græsplænen klar til foråret.

Fakta

Hvornår skal du gøre din græsslåmaskine forårsklar?

Det allerbedste er at gennemgå, tjekke og vedligeholde græsslåmaskinen i efteråret. Så er den forårsklar til den nye sæson. Men du kan også vente med at tjekke den til i løbet af foråret. Bare sørg for at gøre det, inden du slår græsset første gang.

Du har to muligheder: Sende græsslåmaskinen til service eller selv at tjekke den, ved at bruge rådene i artiklen.

Det er selvfølgelig nemmest at sende græsslåmaskinen til det nærmeste autoriserede serviceværksted eller en forhandler af græsslåmaskiner. Det kan især være en god ide, hvis din maskine skal have slebet knive og du ikke selv vil gøre det.

Kilde: Bolius

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu