ANNONCE

Kendis-krig i præsidentvalg

25. oktober 2020 08:22 | Af: Ritzau Fokus

Barack Obama og flere andre topdemokrater kæmper på vælgermøder for at få Joe Biden valgt til præsident.

USA’s tidligere præsident Barack Obama langer igen ud efter præsident Donald Trumps håndtering af coronakrisen.

Det gør han på et vælgermøde lørdag lokal tid i byen Miami i den vigtige svingstat Florida som en del af præsidentkandidat Joe Bidens valgkamp.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

– Det er nonsens at tro, at administrationen i Det Hvide Hus har gjort andet end at kvaje sig under den her pandemi, siger Obama på mødet.

– Donald Trump kommer ikke pludselig til at beskytte os alle sammen. Han kan ikke engang gøre de basale ting for at beskytte sig selv, tilføjer Obama med henvisning til, at Trump for tre uger siden blev smittet med coronavirus og indlagt på hospitalet.

På mødet kritiserer den tidligere præsident ifølge AFP også sin efterfølger for ikke at fordømme grupper, der går ind for hvidt overherredømme, mens han opfordrer sine støtter til at stemme på Joe Biden.

– Hvis vi stemmer som aldrig før, vil vi vælge Joe Biden (som præsident, red.), siger Obama.

Både Joe Biden og Donald Trumps valgkampagner har kort før præsidentvalget sat alt ind på at vinde vælgernes gunst i de vigtige svingstater.

En svingstat er en delstat, hvor der er en reel mulighed for, at begge præsidentkandidater kan vinde, og de afgør normalt valget på grund af det amerikanske valgmandssystem.

Ifølge Real Clear Politics fører Joe Biden med syv procentpoint over Trump i Pennsylvania, hvor Sanders er på besøg, mens han lægger side om side med Trump i Florida, hvor Obama er på besøg.

Trump i Florida

Efter at have afgivet sin stemme i Florida lørdag morgen holdt Trump vælgermøde i North Carolina, Ohio og Wisconsin.

Vælgermøderne er vigtige for Trump, der halter efter sin demokratiske modstander Joe Biden i meningsmålingerne.

Selv om Biden fører med omkring otte procentpoint i de nationale meningsmålinger, ser valget langt tættere ud, når man kigger på de vigtige svingstater, der bliver afgørende for valget. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Trump tildelte ikke meningsmålinger meget betydning under sit vælgermøde i North Carolina.

– Målinger er til for at deprimere dig. Men de her målinger er også meget bedre end for fire år siden, sagde Trump ifølge AFP.

Den republikanske præsident har formået at samle tusinder ved sine vælgermøder op til valget trods en stigning i antallet af landets coronatilfælde.

I sin tale i Lumberton i delstaten North Carolina sagde Trump, at coronapandemien er kørt ud af proportioner. Det skriver BBC.

Han langede ud efter Joe Biden for at male et billede af en “dyster vinter”.

– Dette valg står mellem Trumps super-redning af landet eller en Biden-depression, sagde Trump ifølge AFP.

Også Biden holdt vælgermøde lørdag. Det blev gjort i Bristol i svingstaten Pennsylvania, hvor tilhængere lyttede med fra deres biler for at holde afstand.

Her sagde Biden blandt andet, at han ikke ønskede at afholde et “superspreder”-event.

Fakta

Kendte støtter Joe Biden som USA's præsident

* Taylor Swift, sangerinde:

7. oktober annoncerede Taylor Swift på Instagram, at hun støtter Joe Biden og Kamala Harris ved at dele et billede af småkager med teksten “Biden, Harris, 2020”.

* Jennifer Lawrence, skuespiller:

I et interview med V Magazine denne måned fortalte Jennifer Lawrence, at hun støtter Biden og Harris, fordi præsident Donald Trump “vil blive ved med at sætte sig selv før USA’s sundhed og sikkerhed”.

* Cher, sangerinde:

Popikonet Cher annoncerede sin støtte til Biden allerede i februar i en lang række opslag på Twitter. Her kaldte hun blandt andet Biden for en “god, klog og venlig mand”.

* Dwayne “The Rock” Johnson, skuespiller:

I slutningen af september optrådte “The Rock” i en virtuel samtale med Harris og Biden, hvor skuespilleren gav sin offentlige støtte til Demokraterne.

* Robert De Niro, filminstruktør:

Ved dette års oscaruddeling sagde Robert De Niro, at han støtter Biden. Han sagde samtidig også, at New Yorks guvernør, Andrew Cuomo, kunne være en god erstatning for Biden.

* Cardi B, rapper og sangerinde:

Oprindeligt havde Cardi B givet sin støtte til Bernie Sanders, men da han var ude af Demokraternes kapløb om at blive præsidentkandidat, gav hun sin officielle støtte til Biden.

* Mark Cuban, iværksætter:

Cuban har sagt om Donald Trump, at han “ikke ønsker at styre landet, han ønsker blot at styre sin kampagne”. Derimod mener iværksætteren, at Biden er den rette til at styre USA.

* Jon Stewart, komiker:

I første omgang havde Stewart udtalt i et interview med CBS, at Biden ikke var hans type politiker. Siden har komikeren erklæret sin støtte til demokraten.

* Tom Hanks, skuespiller:

Tom Hanks og hans kone, sangerinden Rita Wilson, har begge givet deres støtte til Biden. Parret har desuden doneret penge til Bidens præsidentkampagne.

* Andre støtter:

Skuespiller George Clooney, sangerinde Madonna, sanger John Legend, skuespiller Robert Redford, skuespiller Ben Affleck, skuespiller Leonardo DiCaprio, tv-vært Jay Leno, olympisk vinder Michelle Kwan, dj Diplo, tidligere tennisspiller Billie Jean King, sangerinde Barbra Streisand.

Kilder: People Magazine, CBS News.

Fakta

Kendte tilkendegiver støtte til genvalg af Trump

* Kid Rock, musiker:

Kid Rock deltog i præsident Donald Trumps vælgermøde i svingstaten Michigan i september. Musikeren har længe støttet Trump og har flere gange besøgt ham i Det Hvide Hus, ligesom de to har spillet golf sammen.

* Stacey Dash, skuespiller:

The Clueless-skuespillerinden tilkendegav allerede i 2016, at hun støttede Trump. Hun har blandt andet sagt om Demokraterne, at hun ikke kan se nogen pointe i at støtte dem, når “intet forandrer sig”.

* Roseanne Barr, skuespiller:

Barr har flere gange udtryk sympati for Trump, og hun har også delt et billede af sig selv med en kasket med teksten “Trump 2020”.

* Dana White, UFC-præsident:

Kampsportspræsidenten deltog i Republikanernes partikonvent i august og har kendt Trump siden begyndelsen af 00’erne.

* Herschel Walker, tidligere NFL-spiller:

Walker har både erklæret sin støtte til Trump på Twitter, og da han deltog i Republikanernes partikonvent i august.

* Antonio Sabato Jr., tidligere model og skuespiller:

Sabato sagde i marts, at han støtter genvalg af Trump. Han mener, at præsidenten gør det “fantastisk” og kan blive genvalgt med 100 millioner stemmer.

* Kirstie Alley, skuespiller:

I marts erklærede Alley sin støtte til Trump, mens hun kritiserede Joe Biden for at lyve om at være en velfungerende præsidentkandidat.

* James Woods, skuespiller:

I maj skrev Woods på Twitter, at han vil vælge Trump som præsident til enhver tid. Skuespilleren beskriver præsidenten som “grov” og “ufølsom”, men siger også, at Trump “elsker USA mere end nogen anden tidligere præsident”.

* 50 Cent, rapper:

Rapperen med det borgerlige navn Curtis Jackson har erklæret sin støtte til Trump på Twitter i forbindelse med et opslag, hvor han kritiserede Bidens skatteplaner.

* Andre støtter:

Skuespiller Stephen Baldwin, skuespiller Jon Voight, MMA-kæmper Jorge Masvidal, tidligere amerikansk fodboldspiller Mike Ditka, racekører Corey LaJoie, tv-personlighed Elisabeth Hasselbeck, skuespiller Isaiah Washington, tv-personlighed Mary Hart.

Kilder: People Magazine, CBS News.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu