ANNONCE

Disse mundbind skal du droppe

31. juli 2020 12:49 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Den helt store vare i øjeblikket er mundbind. Potentielt synske danskere forventer, at det bliver et krav, hvis en anden bølge af ny coronavirus rammer os.

Operationsmasker og mundbind flås fra hylderne, og håbefulde danskere sælger hjemmesyede modeller, mens merchandise-forhandlere får produceret mundbind med alverdens fodboldklubber fra nord, syd, øst og vest.

Den helt store vare er for tiden mundbind, og det skyldes givet, at mange danskere er synske og har forudset, at det bliver et regeringskrav at bære mundbind i det offentlige rum, hvis en anden bølge af den ny coronavirus-smitte rammer os her i efteråret.

For tiden er der ingen landsdækkende krav om, at mundbind skal bæres. Længere nede i artiklen kan du se, hvordan du rent faktisk ifølge sundhedsmyndighederne bør bruge mundbind. Mange tror fejlagtigt, at hjemmesyede bind, der kan vaskes, er tilstrækkeligt.

Flået ned af hylder

Mens eksperter fra hele landet lægger vægt på, at Danmark trods smittestigning stadig har godt tag om smitte og spredning af samme, så er der faktuelt flere lokale udbrud. Et af dem er i Ringsted, hvor godt 30 slagteriarbejdere er smittet hos Danish Crown. En ansat på et plejehjem er ligeledes smittet.

Den viden har sat sig hos indbyggerne, kunne Ekstra Bladet for eksempel berette torsdag, da avisen besøgte byens apotek. Her var nemlig komplet udsolgt. “Nu går der et par uger, før vi får nogle igen. Mundbindene er det nye sprit”, siger apoteker Jørgen Moestrup til avisen.

Han henviser til, at der i begyndelsen af den danske coronakrise var mangel på håndsprit, fordi flere hamstrede, da det blev alment kendt, at vi skal vænne os til at bruge langt mere håndsprit i offentligheden.

Bliver det et krav?

Flere forlystelsesparker har i forbindelse med genåbning indført krav om mundbind til nogle forlystelser, og på de danske testcentre har de arbejdende store ansigtsskjold på. I offentligheden er der dog fortsat ikke krav om mundbind. Det har Søren Brostrøm, Sundhedsstyrelsens direktør, flere gange fastslået. Senest sagde han, det slet ikke giver mening nu.

– Mundbind giver ingen mening i den nuværende situation, hvor vi stadig har en meget lav smitte i Danmark, men kan det på sigt give mening, når vi rykker sammen i den kollektive trafik og andre situationer? Det er selvfølgelig noget af det, vi skal vurdere, sagde han i et større interview med DR.

Mundbind er blevet et krav i flere og flere lande verden over. Senest har Island fredag indført krav om mundbind ombord på færger og indenrigsfly samt i andre situationer, hvor to meters afstand ikke kan lade sig gøre.

I begyndelsen af juli opdaterede også de danske sundhedsmyndigheder sine retningslinjer på området. Nu anbefales danskere nemlig at iføre sig en ansigtsmaske, hvis man for eksempel mistænker at være smittet med virus og er på vej for til en Covid-19-podning.

Forud for fase fire af genåbningens fase fire, når danskere vender tilbage på arbejde, og myldretiden intensiveres, har Sundhedsstyrelsen den 31. juli valgt at tilføje følgende til sine anbefalinger:

“…peger nu på, at man med fordel kan bruge et mundbind, hvis man bevæger sig ud i den kollektive trafik, på tidspunkter, hvor det kan være svært at holde afstand til andre passagerer.”

Drop genbrug

Sundhedsstyrelsen har tidligt i coronakrisen sørget for at synliggøre en vejledning til fornuftig brug af mundbind, hvis nu nogle syntes, det gav dem tryghed. Her kan man læse blandt andet de helt generelle anbefalinger, og især én bør gentages igen og igen.

“Brug kun engangsmundbind og helst et med elastikker til ørerne. Mundbindet bør være af medicinsk/kirurgisk kvalitet, det vil sige, det er fabriksfremstillet og CE-godkendt. Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke at bruge mundbind, der er lavet af stof eller hjemmelavede mundbind”, står det.

Et rigtigt mundbind af den anbefalede type har også en metalbøjle, der sikrer, at det lukker tæt. Det er ikke tilfældet for stof-mundbind med elastikker. Bruger du sidstnævnte og genbruger det, kan Sundhedsstyrelsen altså ikke påpege, at du gør det rigtige.

Desuden lyder anbefalingen, at du naturligvis ikke genbruger engangsmundbind.

Fakta

Sådan bruger du mundbind

Læs her, hvordan mundbind bruges rigtigt, så smitterisikoen mindskes:

* Mundbind skal leve op til en række krav for at beskytte mod sygdom. Det gør hjemmelavede mundbind højst sandsynligvis ikke, og derfor advarer Sikkerhedsstyrelsen mod hjemmelavede mundbind, som kan give en falsk tryghed.

* Det anbefales at bruge enten medicinske mundbind eller åndedrætsværn, der begge vurderes at beskytte mod både at blive smittet og smitte andre. De kan ofte købes på apoteker og i visse butikker.

* Man bør ikke bruge mundbind eller maske som erstatning for god hygiejne, at holde afstand eller andre tiltag til at forebygge smitte. Det skal ses som et supplement.

* Hvis man vil mindske smitterisikoen, er det mere effektivt at isolere sig selv, holde mindst en meters afstand og holde god hygiejne.

* Når man tager mundbindet på, skal man have rene hænder, og man bør ikke røre for meget ved det undervejs. Find forsiden – det er typisk den farvede side. Mundbindet skal dække næse og mund og sidde tæt.

* Bliver mundbindet vådt eller beskidt, skal det skiftes. Det bør skiftes, hvis der kommer fugtskjolder.

* Hvis det ikke bruges korrekt, kan det øge smitterisikoen, så man smitter sig selv eller andre med det. Det samme gælder, hvis man rører meget ved mundbindet.

* I Danmark anbefaler Sundhedsstyrelsen at bruge mundbind, hvis man er smittet, er i nær kontakt til en smittet eller har symptomer på coronavirus, og hvis man skal bryde sin isolation ved eksempelvis at tage på hospitalet, til test eller lignende.

* Også på vej hjem fra eksempelvis lufthavn efter rejse i et højrisikoområde, og hvis man skal tæt på en pårørende, der er i øget risiko for et svært sygdomsforløb, anbefaler styrelsen at bruge mundbind.

* Fra den 31. juli anbefales det nu også at bruge mundbind i den kollektive trafik, hvis du rejser på tidspunkter, hvor mange gør lige så.

* Derudover er der visse steder krav om, at man bruger kirurgisk mundbind. Det gælder eksempelvis i danske lufthavne.

* Det anbefales kun at bruge mundbind, der er CE-mærket og har dansk mærkning og vejledning.

* Sikkerhedsstyrelsen fører kontrol med de mundbind og ansigtsmasker, der er sat til salg på det danske marked. Styrelsen har flere gange fundet varer, der ikke lever op til reglerne.

Kilder: Ritzau, Lægemiddelstyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen, Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu