ANNONCE

Disse nødder kan være livsfarlige

11. december 2019 13:20 | Af: Jon Tolstrup Jensen, jj@newsbreak.dk

Der findes en lang række nødder, der kan være farlige at indtage.

Nødder. De dyre og lækre små tilføjelser, der kan toppe et måltid op og gøre det ekstra lækkert eller som kan fungere som et lækkert mellemmåltid i løbet af dagen.

Artiklen fortsætter under videoen.

Det er blevet en fast bestanddel af danskernes hverdag at få nødder af og til, og tit bliver nødderne rost for sine store nærende værdi og sundhedsmæssige kvaliteter.

Men alt er ikke fryd og gammen, når det kommer til den lækre spise.

– Deforme og misfarvede nødder kan have et højere indhold af svampegiften aflatoksin end andre nødder, lyder det fra Fødevarestyrelsens Facebook-side Mad med Mindre Kemi.

Aflatoksiner dannes af skimmelsvampe. Det betyder også, hvis en nød ser anderledes ud, så er der en stor risiko for, at den har været angrebet af skimmelsvamp. Skimmelsvamp i nødder er nemlig en af de faktorer, som påvirker væksten af nødden.

I galleriet øverst kan du se, hvilke nødder du skal være dybt opmærksom på.

Nødder er godt for kosten

Flere videnskabelige rapporter, særligt én fra Dietary Guidelines for Americans 2015-2020, konkluderer, at plantebaseret kost er den bedste både for vores sundhed, men også for vores jordklode.

Hvis du skal følge rapportens råd, skal mere end 75 procent af din kost bestå af grøntsager, frugt og fuldkorn med proteinkilder fra bønner, bælgfrugter, nødder, frø og soja og kerner.

Derfor kan du ifølge forskningen godt lægge de trendy sundhedsdiller på hylden. Du kan måske fristes til at tænke, at plantebaseret kost også er endnu en dille. Men faktisk har man forsket i plantebaseret kost i årevis. Det er særligt det store fokus på klimaet og de voldsomme mængder af kroniske sygdomme, der har givet plantebaseret kost mere omtale.

FN’s fødevare- og landbrugsorganisation har udtalt, at plantebaseret kost er mere bæredygtig end anden kost.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu