ANNONCE

Disse produkter kan indeholde problematisk kemi

25. marts 2020 22:42 | Af: Ritzau Fokus

I nogle rengøringsservietter er der fundet problematisk kemi, viser test fra Forbrugerrådet Tænk.

Rengøringsservietter kan gøre hverdagen lidt lettere, når familiens mindste igen har smurt sin højstol ind i grød, eller badeværelset skal have en hurtig overhaling, inden der kommer gæster.

Men hvis du gerne vil være sikker på, at du ikke gør rent med problematisk kemi, så skal du ikke bare tage den første og bedste pakke i supermarkedet.

Artiklen fortsætter efter videoen

I galleriet ovenfor kan du få råd til at begrænse kemien i din hverdag.

Halvdelen fuld af kemi

I en ny test fra Forbrugerrådet Tænk indeholder 14 ud af 27 testede produkter nemlig problematiske kemikalier.

– Over halvdelen af dem indeholder nogle stoffer, som kan være problematiske, og det er særligt allergifremkaldende konserveringsmidler, siger Christel Søgaard Kirkeby, som er projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Et af de stoffer, der vækker størst bekymring hos Forbrugerrådet Tænk Kemi, er det allergifremkaldende konserveringsmiddel methylisothiazolinone, som ofte bare kaldes MI.

Giver udslæt

MI er ifølge Miljøstyrelsen stærkt allergifremkaldende, og kan give udslæt, rødme og kløe.

Har du først fået hudallergi over for MI, er den livsvarig. Derfor kan der være god grund til at styre uden om konserveringsmidlet – som i øvrigt er forbudt i kosmetikprodukter, der bliver på huden.

– Det lidt særlige ved MI er, at du også kan reagere på det i luften – eksempelvis fra maling, der fordamper, fortæller Christel Søgaard Kirkeby.

En tredjedel af produkterne i testen indeholder MI.

Det er ikke ensbetydende med, at fordi du en enkelt gang bruger en serviet med potentielt allergifremkaldende stoffer eller parfume, så udvikler du en allergi.

Men kroppen husker, hvad den bliver udsat for, og på et tidspunkt kan nok være nok, forklarer Christel Søgaard Kirkeby.

Produkter uden kemi

I testen er der til gengæld syv produkter, der får den bedste bedømmelse.

– Så der er også gode valg helt uden allergifremkaldende konserveringsmidler eller andre problematiske stoffer, siger hun.

De syv produkter er alle fra enten Irmas eget mærke, Rema1000’s eget mærke eller mærket SmartClean.

Den blå krans

Du kan ikke navigere efter Svanemærket, når det kommer til pakkerne med rengøringsservietter.

Nordisk Miljømærkning ønsker ikke at give nogen af produkterne miljømærket, fordi de betragtes som en unødig belastning af miljøet.

– Det skyldes, at den største miljøpåvirkning i rengøringsservietters livscyklus kommer fra selve servietten, og at det ikke er muligt at genanvende servietterne i dagens affaldsbehandlingssystemer, fortæller Lisbeth Engel Hansen, som er kriteriechef hos Miljømærkning Danmark.

– Set ud fra et miljømæssigt synspunkt er det derfor bedre at anvende traditionelle rengøringsmidler og en rengøringsklud end engangsprodukter, tilføjer hun.

Du kan til gengæld gå efter allergimærket Den Blå Krans, hvis du vil være sikker på, at produktet er helt uden parfume eller allergifremkaldende konserveringsmidler.

Testen kan findes her.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu