ANNONCE

Disse symptomer kan føre til farlige sygdomme

2. maj 2019 16:22 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Et nyt studie fra Statens Serum Institut føjer mere viden til eksisterende forskning.

Disse symptomer kan føre til farlige sygdomme
Man kan blandt andet blive undersøgt for svangerskabsforgiftning via blodprøver. Genrefoto.

Kvinder, der har lidt af svangerskabsforgiftning, risikerer senere i livet at blive ramt af nyresygdom. Det skriver Statens Serum Institut.

Det er på det seneste kommet frem, at kvinder, der har haft svangerskabsforgiftning, lever med øget risiko for at få demens og med risiko for at få hjertekarsygdom. Nu kan man føje risikoen for nyresygdom til den liste.

Svangerskabsforgiftning er en lidelse, hvor man får hovedpine, synsforstyrrelser, brystsmerter, åndenød eller mavesmerter. Svangerskabsforgiftning kaldes også for præeklampsi, og svangerskabsforgiftning kan også føre til eklampsi, der får gravide til at besvime i krampeanfald.

Statens Serum Institut skriver, at det i forvejen er en kendt sag, at svangerskabsforgiftning påvirker nyrene.

– Et af de klassiske tegn på svangerskabsforgiftning er, at man finder spor af protein i urinen. Normalt adskiller man ikke protein i urinen, så det er tegn på, at nyrerne ikke fungerer, som de skal. Derfor kigger man altid efter protein i urinen hos en gravid kvinde, siger seniorforsker Heather Boyd fra SSI, der står bag det nye studie, til Statens Serum Institut.

Cirka 3% af alle gravide udvikler svangerskabsforgiftning i en eller anden grad, skriver Sundhed.dk.

Et tovejs problem

Hos forskerne mener man nu, at kvinder, der i forvejen har nyresygdom, og som så bliver gravide, har større risiko, end kvinder uden nyresygdom, for at udvikle svangerskabsforgiftning. Problemet gør sig altså gældende begge veje.

– Vores tanke har været, at der ikke bare er tale om en forbigående påvirkning af nyrerne, men at der for nogle kvinder med svangerskabsforgiftning kan ske noget, så de ikke vender tilbage til normalen, siger Heather Boyd til SSI.

To millioner graviditerer

Studiet er baseret på data fra 1.072.330 kvinder, der alle havde gennemført mindst én graviditet på minimum 20 uger i perioden 1978-2015, skriver Statens Serum Institut.

I alt har man undersøgt 2.046.984 graviditeter, og blandt de gravide kvinder fandt man 14.816 personer, der udviklede nyresygdom senere i livet.

– De kvinder, der havde haft svangerskabsforgiftning, havde to-fem gange større risiko for senere at få en nyresygdom alt afhængig af, hvor sent i graviditeten de fik svangerskabsforgiftning, og hvilken nyresygdom, der var tale om, siger Heather Boyd til Statens Serum Institut.

Flere målinger

Med den nye viden kan man overveje, om man i fremtiden i højere grad skal undersøge kvinder, der har haft svangerskabsforgiftning, efter fødslen for at holde øje med, om de udvikler én eller flere af de forskellige følgesygdomme senere i livet.

– Nogle former for nyresygdomme kan man jo allerede måle efter få år, og det vil være en fordel for både de pågældende kvinder og for sundhedssystemet at få dem diagnosticeret så tidligt i forløbet som muligt, siger Heather Boyd til Statens Serum Institut.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu