ANNONCE

Disse tests fortæller om omfang af covid-19

20. maj 2020 15:56 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk og Ritzau Info

I en undersøgelse af 1071 danskere har 1,1 procent været smittet med coronavirus. Der er dog flere forbehold.

Disse tests fortæller om omfang af covid-19
11.117 har officielt været smittet med coronavirus i Danmark. Ifølge stikprøvetest kan tallet en del højere. (Arkivfoto) Foto: Henning Bagger/Scanpix

Der har under coronaudbruddet været stor tvivl om, hvor mange der reelt har været smittet med virusset i Danmark.

Nu viser resultatet af den første stikprøvetest, som de danske sundhedsmyndigheder har foretaget, at kun en lille del af befolkningen indtil videre har været smittet.

I en stikprøve blandt 1071 voksne i Danmark har 12 personer – svarende til 1,1 procent – været smittet med coronavirus. Det oplyser Statens Serum Institut i et notat.

Der er tale om en blodprøve blandt et repræsentativt udsnit af befolkningen, hvor man har testet for antistoffer, hvilket kan vise, om man har haft virusset.

Flere forbehold

Der er en række forbehold til resultaterne, og Statens Serum Institut understreger, at de derfor skal læses med forsigtighed.

Dels dækker undersøgelsen kun 30 af landets 98 kommuner, da man kun har inviteret borgere i kommuner i eller nær København, Aalborg, Aarhus, Næstved og Odense, hvor det er muligt at lave antistoftest i testtelt.

Dels mødte kun lidt over 41 procent ud af 2600 inviterede til stikprøven frem.

– Hvorvidt de foreløbige resultater af den første del af befolkningsundersøgelsen kan overføres til hele den danske befolkning, kan være påvirket af, om grupper med uens smittemønster vælger eller ikke vælger at tage i mod tilbuddet om at blive testet, skriver Statens Serum Institut.

Hvis undersøgelsen passer med hele Danmark, svarer det til cirka 51.400 blandt den voksne del af befolkningen.

Indtil videre 11.117 personer i Danmark testet positive i Danmark, hvilket også tæller nogle få hundrede børn.

For at få et mere præcist resultat vil undersøgelserne fortsætte, så man når op på 6000 personer.

Det kan tallene

Mens der er mange forbehold forbundet med undersøgelsen, så kan antistoftest stadig bruges til noget, nemlig til at give myndighederne et billede af, hvordan smittetrykket udvikler sig. Det skriver Videnskab.dk. 

“Man kan sige det på den måde, at testene for antistoffer kan være vejledende for myndighederne, men vildledende for den enkelte borger,” siger Jakob Stoustrup, der er professor i anvendt matematik på Aalborg Universitet, til Videnskab.dk.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu