ANNONCE

Din kaffe kan gemme på en trist hemmelighed

7. marts 2021 16:40 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk og Ritzau Info

Nogle kaffetyper kan være skidt for fuglelivet i det land, de er dyrket. Gå efter såkaldt skyggekaffe, lyder rådet fra en ekspert

Når du nyder din varme, velduftende kaffe, så er det næppe fuglekvidder, der fylder mest i dine tanker.

Men faktisk kan dit valg af kaffebønner være med til at sikre tropiske fugles levesteder.

Hvis du vælger at købe såkaldt skyggekaffe, er kaffen nemlig dyrket i skovlandbrug, hvor afgrøderne står i lag. Og det er langt mere fuglevenligt end enlige kaffebuske på en mark i den brændende sol.

– De flerlagede systemer giver mulighed for dyreliv som jaguarer og pumaer på jorden, i træerne som eksempelvis egern og aber og så selvfølgelig fuglene, fortæller André Mildam, som er rådgiver for virksomhedsudvikling og kommercialisering hos miljøorganisationen Verdens Skove.

– Det kan give nogle korridormuligheder for dyrene, når de transporterer sig fra et område til et andet for at finde føde eller i forbindelse med jagt, tilføjer han.

Ud over for dyrelivet er skovlandbrug også gavnligt for jordbundsforhold og karbonudledning.

Klik videre i galleriet ovenfor og se, hvilke fordele der er ved at skære ned på kaffeforbruget.

Ingen mærker at gå efter

Når du køber kaffe, kan du prøve at læse dig til, om du skulle have fået fingre i en skyggekaffe.

Der er dog ikke en certificeringsordning specifikt for skyggekaffe. Men du kan gå efter certificeringsordningen “Bird Friendly”, som er stiftet af Smithsonian Migratory Bird Center. For kaffe stiller det krav til, at den skal være dyrket i skygge.

– Vores generelle forslag er at kombinere “Bird friendly”-certificeringen med økologicertificering, så man også sikrer, at der er tjek på andre vinkler af naturens bæredygtighed, siger André Mildam.

Fakta

Solkaffe og skyggekaffe

* Kaffe kan dyrkes som såkaldt monokultur, hvor kaffebuskene ikke blandes med andre afgrøder.

* Her står kaffeplanterne direkte i solen, og det kaldes derfor også solkaffe. Den type landbrug har ofte et højt forbrug af kunstgødning og pesticider.

* Kaffe kan også dyrkes sammen med andre afgrøder, der kaster skygge over planterne – altså skyggekaffe. Det giver planterne en længere modningstid og er en lidt dyrere metode.

* Det vil typisk være Arabica-sorten, der vokser i skygge. Den anden kaffesort hedder Robusta, og den er – som navnet antyder – mere robust og kan vokse i den direkte sol.

Kilder: rådgiver i Verdens Skove André Mildam og Gastronomisk Leksikon.

Hvis du aldrig har hørt om skyggekaffe, er du langtfra alene. I et nyt amerikansk studie har forskerne set nærmere på, hvorfor ornitologer ikke støtter de fugle, de interesserer sig så meget for, ved at købe skyggekaffe.

Og undersøgelsen, som er publiceret i tidsskriftet People and Nature, viser, at en af de primære grunde er, at de ganske enkelt ikke ved, at det eksisterer.

Men skyggekaffe er faktisk den traditionelle måde, kaffe vokser på.

– I løbet af de seneste årtier er det meste af skyggekaffe i Latinamerika blevet omdannet til intensivt styrede monokulturer på række uden træer eller anden vegetation, udtaler Amanda Rodewald, som er professor ved Center for Avian Population Studies ved Cornell Lab, i en pressemeddelelse.

– Resultatet er, at mange fugle ikke kan finde passende levesteder og har dårlige udsigter til at overleve migration og formere sig med succes, lyder det videre.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu