Dit kalenderlys kan være sundhedsskadeligt: Sådan undgår du det

10. december 2018 10:55 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Et forsøg på at lave et sundere lys fejlede, men forsøget førte til vigtig ny viden alligevel.

Dit kalenderlys kan være sundhedsskadeligt: Sådan undgår du det
Levende lys kan være hyggelige, men de kan også være sundhedsskadelige. Foto: Scanpix.

Julen er en tid, hvor det er oplagt at have indtil flere stearinlys stående tændt i stuen, men det er værd at nævne, at stearinlys udvikler fine partikler, der kan være sundhedsskadelige.

Det er derfor ikke ligegyldigt, hvordan dit kalenderlys ser ud, og det er vigtigt, at du ved, hvordan du undgår så mange af de fine partikler som muligt, før du tænder op.

Miljøstyrelsen skriver i en pressemeddelelse, at stearinlys og mennesker lever bedst sammen, hvis lyset ikke får træk.

Opdagelsen blev gjort, da en række eksperter forsøgte at udvikle miljøvendlige levende lys med reduceret partikelemission. Det lykkedes ikke at udvikle et sådant lys, men man fandt dog ud af, at man kan gøre sit til, at kalenderlyset eller adventskransen ikke udleder for mange sundhedsfarlige fine partikler.

Denne undersøgelse viser, at stabil afbrænding er en vigtig parameter i udviklingen af mere miljø/sundhedsvenlige lys, siger Magnus Løfstedt, kontorchef i Miljøstyrelsen, til Mst.dk.

Du kan gøre dit

Anbefalingen fra Miljøstyrelsen er derfor, at forbrugere vælger levende lys af høj kvalitet, og at man klipper vægen ned på lyset, hvis den bliver længere end nødvendigigt. Derudover er det vigtigt at du beskytter lysene mod træk, der kan få dem til at blafre. Man bør derudover sørge for, at lysene brænder med en rolig flamme, der ikke soder.

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu