ANNONCE

Dit klamme skærebræt kan gøre dig syg

16. marts 2021 07:03 | Af: Jeppe Bjerre Trans, jt@newsbreak.dk og Ritzau Info

Det er vigtigt, at du bruger den rigtige olie, når du giver dine træredskaber nyt liv i køkkenet

Se en grundig gennemgang af, hvordan man skal gøre sit skærebræt rent i galleriet ovenfor.

Når træskærebrætterne er nye og skinnende, får de måske en udstillingsplads op ad væggen på køkkenbordet.

Men med tiden har de det med at blive tørre og trætte at se på.

Ifølge det amerikanske magasin Reader’s Digest kan skærebrættet desuden risikere at gemme på både e-coli, salmonella og stafylokok-bakterier, som kan udløse alvorlig sygdom.

Derudover kan skærebrættet komme til at lugte grimt efter noget tid.

Heldigvis skal der ikke en særligt stor indsats til, før de kan skinne som nye igen.

Og den klarer du ved at mætte træet med en smagsneutral madolie, fortæller Janus Larsen, som er ejer af snedkerværkstedet Noyer.

– Vil du være rigtig grundig, pudser du dem først. Det gør du med et stykke sandpapir med korn 180. Så pudser du dem i hånden langs med årerne, til træet er blevet blødt og lækkert.

– Hvis der skulle have pakket sig noget fedt, bliver det også fjernet, så træet efterfølgende tager bedre imod olien, forklarer Janus Larsen.

Pas på med opvaskemaskinen

Påfør altid din olie med en pensel, råder Nanna Christensen. Så undgår du, at alt olien sidder i kluden i stedet for på brættet.

Lad det sidde og suge ind i træet, og tør så det overskydende af, så brættet ikke er sjasket ind i olie.

Herefter lader du det tørre, så længe du har tålmodighed til.

Den største udfordring med skærebrætterne er at beholde dem pæne og fugtede over tid. For hver gang du sæber dem ind og vasker dem, fjerner du noget af olien.

– Det kan sagtens holde sig rigtig flot en måneds tid, men det afhænger meget af, hvor længe olien har fået lov til at hærde, siger Janus Larsen og fortsætter:

– Bruger man skærebrættet dagen efter, har olien ikke hærdet op, og så er den ikke så modstandsdygtig over for sæben.

Den største synder, der får skærebrættet til at tørre ud, er opvaskemaskinen.

– Det er det værste, man kan gøre. Der får det ekstremt høj varme og fugt i noget, der ligner to-tre timer. Sæben er også meget effektiv, så den tager alt, hvad der er i sådan et skærebræt, siger Janus Larsen.

Se en grundig gennemgang af, hvordan man skal gøre sit skærebræt rent i galleriet ovenfor.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu