ANNONCE

Dit nyvaskede tøj kan være fyldt med bakterier

17. april 2020 06:07 | Af: Ritzau Fokus

Hvis ikke dit undertøj bliver vasket ved en høj nok temperatur, er det stadig beskidt. Og det kan sætte sig i det øvrige tøj.

Hvis du tror, at det udelukkende er sæben, som fjerner bakterier fra dit tøj, kan du godt tro om igen.

Det er nemlig den rette temperatur, som er afgørende. Det forklarer professor Thomas Bjarnsholt, dr.med. ved Københavns Universitet.

– Undertøj, håndklæder, sengetøj og alt fra køkkenet skal vaskes ved 60 grader for at slå eventuelle sygdomsfremkaldende bakterier ihjel, siger han og tilføjer:

– Tåler silkeundertøjet ikke det, er der ikke andet at gøre end at vaske det separat og så kogevaske maskinen bagefter.

Bakterier i dit vasketøj

I undertøjet og på håndklæderne kan der sidde fækaliebakterier, mens sengetøj skal vaskes ved 60 grader for at slå husstøvmider ihjel.

På karkludene og viskestykkerne ude fra køkkenet kan der være listeria, salmonella og campylobacter fra fødevarer, og det kan give alvorlige mavetarm-infektioner som diarré.

– De fleste colibakterier er nærmest helt harmløse til sammenligning, siger Thomas Bjarnsholt.

Det hele skal passe sammen

Tidligere test har vist, at husholdningsvaskemaskiner ikke altid holder den temperatur, man har sat den på, så tjek energimærkningen og de præcise specifikationer på maskinen.

Artiklen fortsætter under videoen.

Se også, hvad der står i mærkningen, at tøjet skal vaskes på, og brug en sæbe, som passer til den temperatur, for ellers bliver den ikke opløst.

Det har også betydning, at du følger den rigtige dosering, og om du kører korte eller lange programmer.

Især vigtigt under coronakrisen

Vaskepulver, temperatur og varighed skal passe sammen, forklarer Elsebeth Tvenstrup Jensen, overlæge i klinisk mikrobiologi ved Statens Serum Instituts Central Enhed for Infektionshygiejne.

– Kører man et kortere program med en stopfyldt maskine, er der mindre sandsynlighed for, at man også får fjernet mikroorganismer som bakterier eller virus, siger hun.

– Derfor anbefaler vi at vaske ved højere temperatur, helt op på 80-90 grader, hvis der er sygdomsudbrud i familien som MRSA eller norovirus (Roskilde-syge, red.). Og også her under coronaudbruddet. Den er nemlig skrøbelig i varme.

Kræver ren maskine

Hvis du vil have helt rent tøj, kræver det også en helt ren maskine. I vaskemaskinens indre kan der dannes biofilm, som er et slimet, bakteriefyldt lag, som giver grim lugt.

Derfor bør du køre tomme kogevaske engang imellem for at slå bakterierne ihjel. Alternativt en tom vask med eddike- eller citronsyre i, hvis maskinen tåler det.

Sørg også løbende for, at tromlen er ren, og at gummilisterne ikke er beskidte. Rens også sæbeskålen med jævne mellemrum.

– Bakterier og mikroorganismer formerer sig og lever rigtig godt i fugtige miljøer. Så allerhelst skal du lade både tromlen og sæbeskuffen stå åben, råder Thomas Bjarnsholt.

Klik igennem galleriet for at få tips til at holde dit vasketøj rent.

Kilde: Rådet for Bedre Hygiejne under Statens Serum Institut.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu