Ditlev Engel hvæsser igen sparekniven

6. februar 2013 11:24 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Ditlev Engel hvæsser igen sparekniven
Billede mangler

Ordet “oprydning” går igen i Vestas-topchefen Ditlev Engels beretning i den pressede vindmølleproducents årsrapport for 2012. Det henviser på den ene side til arbejdsgange – og på den anden side til beskæringer af medarbejderstaben.

 

2012 blev alt andet lige et grimt år for Vestas. Driften endte i den rensede EBIT-form på et mikroskopisk overskud på fire millioner euro – og det ud af en omsætning på over syv milliarder euro. Regnes nedskrivningerne med, så endte året med et underskud på 963 millioner euro – eller 7,2 milliarder danske kroner.

Ditlev Engel noterer sig i regnskabet, at koncernen globalt set sagde farvel til knap 5.000 medarbejdere i årets løb i et livsnødvendigt forsøg på at trimme omkostningerne.

“I 2012 mindskede vi behovet for investeringer, forbedrede effektiviteten i produktionen og reducerede arbejdsstyrken med 4.943 medarbejdere. Omsætningen steg således med 24 pct., mens medarbejderstyrken blev reduceret med 22 procent,” siger Ditlev Engel i en kommentar i regnskabet.

Fremtiden kommer til at byde på mere af den slags, lover han – dog uden at sætte tal på eventuelle fyringer.

Vi planlægger yderligere omkostningsbesparelser og effektivitetsforbedringer i år. Ved udgangen af 2013 vil de samlede besparelser løbe op i mere end 400 mio. euro. Dermed bliver Vestas bedre i stand til at tjene penge og generere positive pengestrømme. Ikke blot i 2013, men også på langt sigt,” siger han.

Nedskæringerne kommer ikke bare fordi, der ikke er så meget salg, som ledelsen tidligere havde håbet. De kommer også, fordi Vestas-ledelsen i stigende grad benytter sig af leverandører og fællesstandarder.

Og den tendens fortsætter, fastslår Ditlev Engel i regnskabet.

“Vestas øger også brugen af outsourcing og standardkomponenter, og i produktionen har vi fundet flere måder at forbedre kapacitetsudnyttelsen på. Ved frasalg, som da Vestas solgte en tårnfabrik i Danmark. Eller ved helt modsat at øge aktiviteten på tårnfabrikken i USA, der nu bruger op til en fjerdedel af kapaciteten på at fremstille tårne for tredjepart. Begge løsninger – frasalg og deling af kapacitet – kommer vi til at se mere af,” lyder det fra Ditlev Engel i årsrapporten.

Globalt set opgør Vestas sit medarbejderantal til 17.778 mod 22.721 i 2011. Ditlev Engel har tidligere sagt, at han forventer, at vindmølleproducenten ved udgangen af 2013 vil have 16.000 ansatte.

Hvis den profeti skal holde stik, venter der en fyreseddel til over 1.700 Vestas-medarbejdere i år.

På trods af de langsigtede besparelser ved at have færre medarbejdere, så kan det mærkes i 2012-regnskabet, at der har været mange fyringer. Vestas bogfører udgiften ved fratrædelsesgodtgørelser til 119 millioner euro.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu