Djøf: Vejen til jobmarkedet går via omveje

26. marts 2012 18:49 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Djøf: Vejen til jobmarkedet går via omveje
Billede mangler

Næsten hver femte akademiker er gået fra deres årelange studie til nu at sidde i et job, hvor de reelt er overkvalificeret.
Tilbage i 1993 var samme tal på ti procent, men det er altså i dag steget til at gælde 20 procent af landets akademikere, viser en analyse fortaget af tænketanken Kraka på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.
Og det er spild af talent og ressourcer, lyder det fra fagforbundet Djøf, der repræsenterer bl.a. økonomer og jurister.
“Det er samfundsøkonomisk spild, hvis ikke man bruger sin uddannelse til det, man er uddannet til. Det koster for den enkelte på livsindkomst og for samfundet. Det er trist,” siger Lars Munck, arbejdsmarkedspolitisk chef i Djøf, til Newspaq.
Han mener, at krisen gør, at flere akademikere kryber til korset og taget et job, de er overkvalificerede til.
“Vi ser ofte under lavkonjunkturen, at adgangen til arbejdsmarkedet går via omveje. Man må starte der, hvor man kan få et job. Langt de fleste får dog på et tidspunkt et akademisk job,” siger Lars Munck.
Han mener, at private virksomheder har en enestående chance for at rekruttere rigtig dygtige akademikere i øjeblikket.
“Der er et kæmpe potentiale for højtuddannet arbejdskraft i virksomhederne,” siger Djøfs arbejdsmarkedspolitiske chef, der afviser, at der kan blive for mange akademikere.
“Det tror jeg ikke. Jobbene bliver mere og mere komplekse. Alle prognoser viser, at der bliver øget behov for faglærte og højtuddannede i fremtiden,” siger Lars Munch.
I dag tager knap 24 procent af en ungdomsårgang en akademisk uddannelse. Dermed er det tal tæt på regeringens målsætning om, at hver fjerde skal gå den vej.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu