ANNONCE

DMI advarer: Pas på!

17. april 2021 18:11 | Af: Morten Hermansen, redaktion@newsbreak.dk

Forårssolen giver større risiko for kræft, og i fremtiden bliver det farligere

– Husk skygge, dækkende tøj og solcreme.

Du har sikkert hørt Sundhedsstyrelsens anbefalingen adskillige gange, men de bliver endnu mere væsentlige i fremtiden.

Dansk forskning viser, at der er farligere UV-strålinger på vej som følge af drivhuseffekten og global opvarmning.

– Med en satellitbaseret måleteknik, der benytter GPS-signaler, har vi påvist en tendens til faldende temperaturer oppe i visse dele af ozonlaget over de seneste 20 år, siger atmosfæreforsker Helge Jønch-Sørensen fra Nationalt Center for Klimaforskning til DMI.

Og netop de kolde temperaturer i ozonlaget, betyder, at de farlige UV-stråler har lettere ved at trænge igennem laget og ramme jorden.

Farlige stråler

UV-strålerne er årsagen til at man bliver solskoldet, men det er samtidig strålerne, der er årsag til hudkræft.

– Kræft i huden, herunder den alvorlige modermærkekræft er tredoblet over de seneste årtier, og hvis vi i fremtiden får et forår, der både er varmere og med et højere UV-indeks, så er det bekymrende. Om foråret har vores hud mindre pigmentering og vi har derfor brug for at være særligt opmærksomme på solbeskytte os, siger seniorforsker Brian Køster fra Kræftens Bekæmpelse til DMI.

Ifølge instituttets tal bliver foråret varmere, hvis man sammenholder tallene fra de seneste årtier med prognoserne for, hvordan det vil se ud om 80 år.

Nationalt Center for Klimaforskning, som blev grundlagt i 2020, arbejder nu fortsat på at finde ud af, hvad der er årsagen til, at ozonlaget bliver køligere i foråret.

Fakta

Symptomer på hudkræft - to hovedtyper

Der findes to typer hudkræft, der er mest almindeligt. Det er basalcellekræft og pladecellekræft.

Herunder kan du se de mest almindelige symptomer på begge typer af hudkræft.

Symptomer på basalcellekræft

Basalcellekræft (carcinoma basocellulare) er den almindeligste form for hudkræft. Sygdommen opstår som regel, hvor huden ofte er udsat for sollys (f.eks. hænder og ansigt), men kan opstå overalt på huden.

Basalcellekræft kan ses allerede i 20-30-årsalderen, men ses hyppigst hos ældre mennesker.

Basalcellekræft optræder oftest som et enkelt element på hoved og hals, men man kan også få det andre steder på huden. Man kan også have mange elementer på én gang.

Symptomer på pladecellekræft

Pladecellekræft (carcinoma spinocellulare) udvikler sig ofte på hud, der har været udsat for meget sollys – det vil sige isse, nakke og håndrygge.

Pladecellekræft viser sig oftest som en knude eller et sår, der ikke vil hele. Sygdommen starter som en lyserød, fast knude på huden. Huden omkring er enten normal eller rød. Senere kan der komme et sår i midten af knuden.

Hudkræft på eller ved læberne er ofte pladecellekræft. Kræft på læberne viser sig næsten altid som et sår, der ikke vil hele, og det sidder oftest på underlæben.

Pladecellekræft kan også udvikle sig i ar efter brandsår og strålebehandling.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu