DMI advarer: Snestorm, vindstød af stormstyrke og forhøjet vandstand

11. januar 2017 08:14 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk

10 centimeter sne, vindstød af stormstyrke og forhøjet vandstand med op til 3,2 meter - sådan ser dagens vejr-menu ud ifølge Danmarks Meteorologiske Institut.

Onsdagens vejr bliver brutalt. Der kommer både snestorm, vindstød af stormstyrke og forhøjet vandstand – alt sammen varslet af Danmarks Meteorologiske Institut, DMI. Men heldigvis rammer det hele ikke hele landet eller på én gang. Det oplyser vagtchef ved DMI, Frank Nielsen til Newsbreak.dk.

– Der sker noget på vejrfronten. Og det hele skyldes et kraftigt lavtryk, der ligger ud for Vestnorge. Det rykker mod øst over Skagerak og de svenske søer, forklarer Frank Nielsen og fortsætter:

– Det betyder, at vi først får en masse vind fra syd. Senere drejer den om i vest. Det er årsagen til, at vi både får sne, kraftig vind og forhøjet vandstand, siger Frank Nielsen.

Vindstød af stormstyrke

Det vejr vi har her til morgen og formiddag byder på en masse blæst – og nedbør.

– Vi får en sydlig vind med nedbør. Det er en kuling fra syd, som vi mærker her i morgen- og formiddagstimerne, og der kan komme vindstød af stormstyrke. Det giver helt sikkert også trafikale udfordringer på de store broer. Men når vi kommer hen mod middag så er den kraftige blæst overstået – i første omgang, siger Frank Nielsen.

Derefter drejer vinden om i vest og samler fornyet styrke.

– Ved den jyske vestkyst får vi vindstyrke af kuling med vindstød af stormstyrke. Men det aftager, jo længere ind over landet vinden kommer, forklarer Frank Nielsen.

Snestorm med 10 cm sne

Det voldsomme vejr har en del nedbør med sig.

I løbet af formiddagen og eftermiddagen vil nedbøren falde som tøsne på Sjælland. Men når det når Bornholm, kan det udvikle sig til et regulært snevejr. Og med den kraftige blæst kan der faktisk blive tale om en snestorm.

– Mens der på Sjælland kun vil falde tøsne, så trænger der sig et tyndt, koldt luftlag ind over Bornholm fra syd. Den kolde luft gør, at nedbøren vil falde som rigtig sne og der kan komme op mod 10 centimeter. Og da temperaturen hele dagen på Bornholm vil ligge mellem frysepunktet og et par graders frost, bliver sneen liggende – i hvert fald i første omgang, siger Frank Nielsen.

Forhøjet vandstand

Vender vi tilbage til blæsten ved vestkysten så giver det også anledning til at advare om forhøjet vandstand. Helt op til 3,2 meter over Dansk Vertikal Reference, DVR, i Vadehavet.

– Vinden flytter rundt på vandmasserne. Ved højvande omkring midnat natten til torsdag, vil der ved Vestkysten være forhøjet vandstand på mellem 2,5 meter og 3,2 meter over DVR. Også i Limfjorden og i Roskilde Fjord kan der være forhøjet vandstand, men umiddelbart ikke så voldsomt, som vi har set tidligere i år, siger Frank Nielsen.

Du kan se DMIs varsler for vejret her.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu