DMI: Sådan når vi 25 grader

19. marts 2017 15:23 | Af: Elo Christoffersen, ec@newsbreak.dk

Det er solen der gør en forskel, når temperaturen stiger fra 10 grader først på året, til vi når en sommerdag med 25 grader.

Det lakker mod enden med hvidt islæt i Danmark for denne sæson.

Med blik på statistikken giver Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, nu et bud på, hvornår vi rammer 15, 20 og 25 grader – og hvordan.

Den første dag med 15 grader et sted i Danmark kommer typisk i slutningen af marts. Gennemsnittet for de senere år er 24. marts.

– Tre gange har vi dog oplevet det allerede i februar, med 2012 som seneste tilfælde, skriver meteorolog Klaus Larsen fra DMI i en pressemeddelelse.

Der skal dog mere end havluft til at vi kommer fra 10 til 15 grader.

De optimale betingelser

De optimale betingelser opnås i en lun sydvesten vind. Da havtemperaturen stadigvæk er omkring de 10 grader i Nordsøen, er det typisk i de østlige dele af Jylland og Sjælland der bliver varmest.

Første gang med 20 grader optræder gennemsnitlig allerede den 14. april, blot tre uger efter vi når 15 grader.

Det skyldes, at solen er kommet højere på himlen og varmer derfor mere.

– Fra marts til april vinder vi to en halv time i dagslængden og solen står otte grader højere på himlen ved middagstid. Desto højere solen står på himlen, jo mere kan den varme, skriver Klaus Larsen.

De 20 grader opnås som regel på to måder enten i de østlige landsdele med solens hjælp, eller i Sønderjylland hvor en sydlig vind sender varmen op fra Tyskland.

Solen gør al arbejdet

Før vi når 25 grader og dermed den første meteorologiske sommerdag, skal vi helt frem til omkring 20 maj. Det allertidligste, vi har haft 25 grader er 17. april. Det skete i 1964.

Solen kommer for alvor i spil. I slutningen af maj er dagen tiltaget med 9-10 timer, og solhøjden er steget yderligere med 11 grader til ca. 55 grader, så nu varmer solen for alvor.

Det er ikke længere helt så afgørende, hvor vinden kommer fra. Vi kan nå de 25 grader med vind fra hvilken som helst retning. Dog er det sjældent med en nordvesten vind, da den har sin oprindelse fra den kolde del af Nordatlanten.

Hvis man ønsker en meget varm sommer, skal man håbe på at der kommer en sydøsten vind ind over landet. Den varme og tørre kontinental luft giver de højeste temperaturer.

Den danske temperaturrekord på 36,4 grader fra august 1975 er sat med vind fra denne retning.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu