DMI: “Sommeren” fortsætter men måske skal vi advare

19. maj 2017 07:33 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Fokus

Det kan blive nødvendigt at udsende risikovarsel senere på dagen.

En sommerdag er defineret ved, at temperaturen overstiger 25 grader, og det magiske tal blev rundet torsdag. Såmænd, er der også fredag udsigt til, at Sjælland, Lolland og Falster kan få lov at kravle helt der op igen. Dermed kan sommeren vare mere end en enkelt dag, hvilket på disse breddegrader kan føles som lidt af et mirakel.

Spøg til side, så bliver fredag faktisk en ganske pæn dag – med stor streg under dag. Vagthavende meteorolog Jesper Eriksen fra Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) fortæller til Newsbreak.dk, at der i øjeblikket et en svag frontzone, der gør, at fredag starter lunt og pænt.

– Men den rykker så gradvis ud i Nordsøen, så allerede i aften kommer en koldfront fra sydvest. Det medfører noget køligere luft, og så er der en masse fugt med. Hen over natten udvikler det sig således, at lørdag vil starte med regn og byger, siger han.

Risiko

Det er dog stadig værd at hæfte sig ved, at fredag altså tilsyneladende bliver en vaskeægte sommerdag – nogle steder.

– I Ringkøbing vil de nok sige, vejret er bedre i dag end i går. På Sjælland vil de nok sige, det er det samme. Det skyldes vindretningen, siger Jesper Eriksen.

Med varmen følger dog noget besynderligt vejr. Det fik torsdag DMI til at udsende et såkaldt risikovarsel, der advarede mod risikoen for skybrud og kraftig torden. Et sådan er endnu ikke udgivet fredag, men det kan ske, fortæller meteorologen.

– Den front fra sydvest kan godt betyde, at vi senere udsender et risikovarsel. Det vurderer vi løbende i dag, siger han.

Sommerdagene

Lørdag kommer temperaturen til at ligge på mellem 12 og 17 grader, og på femdøgnsoversigten, du kan se i galleriet over artiklen, fremgår det tydeligt, at der er tale om et næsten dramatisk fald i temperatur.

– Søndag klarer det dog igen op med fint vejr. Det er med vestenvind, og så ligger temperaturen nok på 15-20 grader, hvilket er meget normalt for slutningen af maj, siger Eriksen.

Den første meteorologiske sommerdag kommer ifølge DMI typisk omkring 20. maj.

Den tidligste første sommerdag i Danmark var i 1964, hvor temperaturen ramte de 25 grader allerede 17. april.

Omvendt var den seneste første sommerdag i 2004, hvor danskerne måtte vente helt til 30. juli.

Den seneste meteorologiske sommerdag, hvor temperaturen var over 25 grader i Danmark, havde vi 16. september 2016.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu