DMI varsler skybrud: Her rammer det

18. august 2017 10:54 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk

Fredagens vejr kan meget vel gå hen og ende med et skybrud, oplyser DMI.

Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, varsler risiko for skybrud og kraftig torden fredag aften.

Det risiko-varsel, der fredag formiddag er sendt ud, gælder i første omgang kun for Bornholm. Her kan der i tidsrummet fra klokken 20 fredag til klokken 02 lørdag morgen falde mellem 25 mm og 35 mm regn.

– Som det ser ud lige nu, så er det Bornholm, der ligger i risiko-zonen. Men det kan godt være, at vi senere må udvide risiko-zonen til også at omhandle det sydlige Lolland-Falster, siger Vagtchef ved DMI, Frank Nielsen til Newsbreak.dk.

Frank Nielsen forklarer, at det er et lavtryk, der ligger ved Holland og Belgien, som er på vej op over Østersøen, der skal passere og at det er derfor Bornholm risikerer at få en ordentlig gang vand.

Det aktuelle risiko-varsel

“Udsendt 18. august 2017 10:17. Gyldig fra 18. august 2017 20:00. Gyldig til 19. august 2017 02:00. Bornholm: Der er risiko for kraftig regn, der kan stedvis falde mellem 25 og 35 mm på 6 timer og regnen kan være ledsaget af torden.

Kraftig regn medfører fare for oversvømmelse af lavtliggende områder, oversvømmelse af kældre, vand på kørebaner og i viadukter (akvaplaning), nedsat sigtbarhed. Kraftig torden medfører fare for lynbrande, risiko for nedbrud af elektriske systemer, risiko for mange fejlalarmer fra automatiske anlæg.”

Fakta

Varsels-beskrivelser

DMI udsender varsler for danske landområder om farligt vejr efter retningslinjer aftalt med Beredskabsstyrelsen og Rigspolitiet.

Varslerne udsendes op til 24 timer før det farlige vejr ventes. Dermed vil vejrfænomenet ofte have været omtalt i DMI’s almindelige vejrudsigter til offentligheden før der udsendes et egentligt varsel.

En risikomelding udsendes som et forvarsel om farligt vejr. Risikomeldingen vil ofte blive efterfulgt af et varsel om farligt vejr når der er overblik over hvilke og hvor store områder der bliver ramt af det farlige vejr. Aktive varsler vises med en rød blinkende markering.

Varslingskriterier

Orkan: Middelvindhastighed overskrider orkanstyrke (32,6 m/s) inden for varslingsområdet.
Storm: Middelvindhastighed overskrider stormstyrke (24,5 m/s) inden for varslingsområdet.

Kraftig regn: Nedbørmængde overskrider 24 mm på 6 timer lokalt inden for varslings-området.
Skybrud: Nedbørmængde overstiger 15 mm på 30 minutter lokalt inden for varslings-området.
Kraftig torden: Der ventes mange lynnedslag lokalt inden for varslings-området.

Kraftigt snefald: Nedbørmængde overskrider 15 mm på 6 timer svarende til 15 cm sne lokalt inden for varslings-området.
Snestorm: Snefald på mere end 10 cm på 6 timer og middelvind overskrider 10 m/s og snefygning er sandsynlig lokalt inden for varslings-området.
Snefygning: Løs sne til stede og middelvindhastigheder overskrider 10 m/s, således snefygning er sandsynlig lokalt inden for varslingsområdet.

Isslag: Udbredt nedbør, der danner is på overfladen lokalt inden for varslings-området.

Tæt tåge: Sigtbarhed mindre end 100m lokalt inden for varslings-området.

Forhøjet vandstand ved den jyske vestkyst: Vandstand forventes over 1,9 m ved Thyborøn, Torsminde eller Hvide Sande.
Vandstand forventes over 2,4 m ved Vidå/Højer, Rømø eller Esbjerg.
Forhøjet vandstand i de indre danske farvande og/eller Østersøen: Vandstand ved en dansk station forventes over 1,30 m ved Skagerrak og Limfjorden og/eller 1,25 m ved Østersøen og indre danske farvande.

Kilde: dmi.dk.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu