ANNONCE

DMI varsler om skybryd, hagl og torden

25. juli 2016 15:19 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Himlen har allerede åbnet sig i Nordjylland, og som dagen skrider frem, står Østjylland og Fyn også for tur.

Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) har mandag eftermiddag opgraderet det varsel om skybrud, der tidligere i dag blev beskrevet i vejrudsigten på Newsbreak.dk. Mandag morgen var man fra DMI’s side ikke helt sikre på, om der ville komme skybrud i lokale dele af Danmark, man frygtede det, men nu er der gået nogle timer, og vagtchef ved DMI, Lars Henriksen, tør godt sige, at der rundt omkring i landet kommer til at falde en hel del vand, såvel som hagl i forbindelse med skybrud.

– Man kan aldrig være 100% sikkert, men af hvad jeg kan se på vores radar, vil jeg ikke sige andet, end at der kommer lokale skybrud, siger vagtchefen til Newsbreak.dk.

Det opdaterede varsel gælder for Fyn, Djursland, Odder, Århus NV (Kronjylland), Sydøstjylland, Aarhus, Vendsyssel, Himmerland, Storaalborg og Jammerbugt.

Rammer store dele af landet

DMI forventer mellem 15 og 25 mm regn på 30 min samt risiko for hagl og torden.

De skybrud, der rammer Danmark, er ofte så små, at de reelt set ikke rammer de målere, DMI har ude i landet for at tjekke, hvor meget vand der faktisk falder.

– Men i Nordjylland i dag har vi haft en station, hvor der faldt 10-11 millimeter på 20 minutter. Så er der ikke langt til et skybrud, siger Lars Henriksen. Der skal falde 15 millimeter vand eller mere på en halv time. Med skybruddene i dag risikerer der at komme både hagl og torden.

Torden medfører fare for lynbrande, risiko for nedbrud af elektriske systemer, risiko for mange fejlalarmer fra automatiske anlæg. Skybrud medfører fare for oversvømmelse af lavtliggende områder, oversvømmelse af kældre, vand på kørebaner og i viadukter (akvaplaning), nedsat sigtbarhed.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu