DMI varsler voldsomt vejr: Så vildt bliver det

28. juni 2017 07:04 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk

DMI har opdateret varsel om kraftig regn, torden og skybrud - og det tegner til at det bliver nogle vildt våde dage, vi nu går ind i.

Har du glemt at vande græsplænen eller køkkenhaven? Så bare rolig – det kommer helt af sig selv de kommende dage. Dine planter skal nok få vand nok – masser af vand.

For ifølge vejrudsigten fra Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, så bliver de kommende dage rigtig våde. Det fortæller vagtchef Janne Hansen til Newsbreak.dk onsdag morgen.

– Men inden det for alvor bliver vådt, skal vi igennem en onsdag, som bærer præg af, at vi snart skal til at have vand. Der er en varmfront fra syd, der er ved at krænge sig ind over landet. Den ligger over den nordlige del af Tyskland og sender en smule nedbør op over den sydlige del af Danmark. Det betyder, at himmelen lukker til i løbet af dagen med skyer og det breder sig til hele landet. Vi får samtidig en tiltagende let til frisk vind fra østlig retning. Onsdagens temperaturer kommer til at ligge på mellem 15 og 20 grader varmest i den sydøstlige del af landet, siger Janne Hansen.

Så kommer regnen

Efter en stille start onsdag så går det for alvor løs fra torsdag morgen.

Sidst på natten mellem onsdag og torsdag begynder der at komme kraftige byger med torden mange steder. Især i den sydlige del af landet. De kraftige byger og torden kommer til at ramme os hele torsdag. Men hvor det bliver værst, er endnu svært at sige. Lige nu tyder det på, at det bliver kraftigst i Østdanmark, men det kan sagtens ændre sig, siger Janne Hansen, der advarer om, at der i de kraftige byger kan komme lokale skybrud.

– Og regnen fortsætter bare. Fredag bliver nærmest en dag i silende regn. Det ser ud til bare at vælte ned med regn det meste af dagen. Vi forventer, at der kommer mellem 20 og 40 mm regn de fleste steder – lokalt hvor der er skybrud op til 50 mm. Så det er en hel del. Derfor har vi også udsendt et risikovarsel for kraftig regn, torden og skybrud, siger Janne Hansen.

DMIs risikovarsel

Følgende risikovarsel er udsendt fra DMI onsdag morgen klokken 06.43:

“Gyldig fra 29. juni 2017 04:00. Gyldig til 30. juni 2017 16:00. Hele landet. Der er risiko for kraftig regn, der kan stedvis falde mellem 25 og 35 mm på 6 timer og desuden risiko for lokale skybrud med mere end 15 mm på 30 min. Kraftig regn og skybrud medfører fare for oversvømmelse af lavtliggende områder, oversvømmelse af kældre, vand på kørebaner og i viadukter (akvaplaning), nedsat sigtbarhed.”

Fakta

Når kælderen står under vand:

Når skaden er sket, og kælderen står under vand, så gælder det om hurtigst muligt om at få overblik over skadernes omfang, om at få ryddet op og få kontakt til sit forsikringsselskab.
Se forsikringsselskabernes gode råd her:

* Tag billeder eller video af skaderne til brug for din anmeldelse til forsikringsselskabet. Smid ikke noget ud, før du har talt med forsikringsselskabet.
* Vær opmærksom på, om det er kloakvand, der er kommet ind. Kloakvand kan være særdeles sundhedsskadeligt. Beskyt dig med handsker, vandtæt tøj og fodtøj.
* Flyt ting, der står i vand eller har fået vandskader, til et tørt sted.
* Få vandet væk og sæt udtørring i gang. Det er ekstremt vigtigt at få tørret ud for at undgå følgeskader som for eksempel skimmelsvamp. Køb eller lej eventuelt en affugter. Du kan også varme de vandskadede rum op og lufte ud.
* Er skaderne omfattende, så kan man eventuelt tage fat i et skadeservicefirma, håndværker eller lignende, der kan hjælpe med oprydningen. Gem kvitteringer for udgifterne til forsikringsselskabet.
* Forsikringen dækker rimelige og nødvendige udgifter til at få pumpet vand væk, at redde dit indbo og til affugternes elforbrug.

Der er dog en række betingelser, der skal være opfyldt, hvis din forsikring skal dække skader efter skybrud:

* Forsikringen dækker, når der er tale om voldsomt skybrud.
* Det betyder, at nedbøren er så kraftig, at “utilstoppede, normalt konstruerede og vel vedligeholdte afløbssystemer” ikke kan klare afledningen af vandet. Det betyder mere end 40 millimeter regn på 24 timer eller mere end 15 millimeter på en halv time.
* Nogle forsikringsselskaber dækker også, hvis der er faldet mellem 30 og 40 millimeter på et døgn.
* Er der faldet mindre end 30 millimeter på et døgn eller 15 millimeter på en halv time, dækker forsikringen normalt ikke.
* Du kan tjekke, om der har været skybrud på din adresse på forsikringsvejret.dk

Kilde: Forsikring og Pension.

Fakta

Risiko for oversvømmelse:

Er dit hus i risiko for oversvømmelser?

* På dingeo.dk kan du indtaste din adresse og se, om dit hus er i særlig risiko for oversvømmelse ved kraftig regn eller skybrud.
* Du kan blandt andet se, om dit hus ligger i eller tæt på en lavning uden naturlig vandafløb og finde information om, hvor let vand kan synke ned i jorden under dit hus.
* Hvis du har haft en vandskade efter regn, kan du gå ind på forsikringsvejret.dk og se, om der var tale om skybrud i forsikringsmæssig forstand.

Kilde: Forsikring og Pension, dingeo.dk.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu