ANNONCE

DMI: Vildt lavtryk kan sende orkanblæst mod os

6. februar 2020 14:31 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Som det ser ud lige nu er der udsigt til et blæsevejr, der kan udvikle sig til "storm" søndag.

Søndag er der udsigt til et massivt blæsevejr, der ifølge Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) har potentiale til reelt at udvikle sig til et stormvejr, skriver DMI på sin hjemmeside. Endnu er det for tidligt at udsende et varsel.

Det skyldes dog, at der fortsat er nogle usikkerheder i prognoserne om, hvor kraftig vinden faktisk bliver, forklarer Erik Hansen, der er meteorolog ved DMI, til Newsbreak.dk torsdag.

– Helt sikkert er det, at det bliver meget blæsende. I en sådan grad, at man i løbet af aftenen bør sikre sig, at der ikke står ting fremme, der kan blæse væk. Trampoliner for eksempel, siger meteorologen.

Blæsevejret ser ifølge prognoserne ud til for alvor at slå sig løs sen aften og i løbet af natten til mandag. Selv skriver DMI på sin hjemmeside, at der “stedvis kan forekomme stormende kuling i middelvinden fra vest og sydvest – med vindstød af stormstyrke”.

Lokalt kan der, som det ser ud nu, måske endda komme vindstød af orkanstyrke. Som nævnt er det endnu usikkert, fordi der er nogle dage til. “Prognoserne kan derfor ændre sig til en decideret storm i middelvinden, men omvendt kan der også skrues ned for vinden”, skriver DMI selv.

Kommer fra vest

Hele miseren, som vi endnu ikke ved, hvordan udfolder sig, skyldes et ret massivt lavtryk, som presser sig på i løbet af søndagen fra vestligere egne. Faktisk bliver trykket – med Hansens ord – meget lavt. Faktisk 950 hectopascal (det svarer til 0,95 direkte omregnet til bar).

– Trykket bevæger sig over Nordatlanten og nær omkring Skotland søndag. Her fra bevæger det sig mod den skandinaviske halvø, siger Hansen.

Sent søndag ventes Det kraftige østgående lavtryk altså at tage en bane nord om Danmark. “De kraftigste vinde vil forekomme syd for lavtrykket, og der venter derfor Danmark et kraftigt blæsevejr”, skriver DMI.

Generelt markerer søndagens lavtryksb(l)æst indgangen til en periode med megen blæst, hvor det næppe vil komme under styrken kuling, fortæller Erik Hansen. Den blæst kommer ifølge DMIs hjemmeside bliver det dog fra vest:

“Grundet den lange periode med blæst fra en vestlig retning er der yderligere risiko for, at der kan komme problemer med forhøjet vandstand. Dette kunne for eksempel være i Limfjorden.”

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu