ANNONCE

DMI: Vindstød af stormstyrke, torden og hagl på vej

5. juli 2020 06:35 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk

Holder du campingferie så skal du nok overveje at sikre teltpløkkerne lidt ekstra de kommende dage.

Jo, den meteorologiske kalender siger sommer. Men når du søndag og mandag kigger ud af vinduet, så er det alt andet end sommervejr, du vil opleve.

Det er nemlig ret efterårsagtigt og det kan gå hen og blive voldsomt med lyn, torden hagl og vindstød af stormstyrke. Ikke bare i dag, søndag, men også i morgen mandag. Hvor det præcist vil ramme kan du se længere nede i artiklen.

Det fortæller vagtchef ved Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, Jesper Eriksen søndag morgen til Newsbreak.dk.

– Altså, hvis man holder teltferie på en campingplads i Danmark i disse dage, så gælder det om at tjekke, at pløkkerne sidder godt fast. Det begynder ret tidligt søndag med at blæse op med en kraftig vind over hele landet. Det kan gå over i stormende kuling eller endda stormstyrke i vindstødene, siger Jesper Eriksen.

Her rammer det

Søndag bliver desuden en kold omgang med temperaturer mellem 15 grader og 18 grader.

– Vi får gråvejr og regn fra morgenstunden. Fra middag bliver det et vekslende skydække fortsat med byger, siger Jesper Eriksen.

Og så går det ellers for alvor løs, når vi kommer frem mod søndag aften og nat.

– Det bliver fortsat blæsende og så kan der komme lokale hagl- og tordenbyger. Nok i første omgang i Jylland. Men når vi kommer frem til mandag kan de lokale hagl- og tordenbyger også opstå længere østpå. Så hele landet kan potentielt blive ramt, siger Jesper Eriksen.

Kold mandag

Også mandag bliver kold og blæsende.

– Igen får vi temperaturer, der ligger lavt årstiden taget i betragtning. Det bliver mellem 15 grader og 17 grader. Så vi får nogle dage med efterårsvejr, lyder det fra meteorologen.

Fakta

Gode råd om tordenvejr:

Se den fulde liste af råd her:

* Søg ikke ly under træer. Det gælder specielt for enkeltstående træer.
* Prøv at undgå tårne, åbne pladser, sejlbåde og høje bjerge.
* Lad være med at røre større elektrisk ledende genstande – eksempelvis hegn, rækværk, vandhaner, varmeapparater eller apparater forbundet til el- og telefonnettet.
* Det er ret sikkert at være indenfor, men luk døre og vinduer.
* Selvom telefonkabler i dag er gravet ned, er der eksempler på, at lyn har fundet vej flere meter ned i jorden og videre gennem kablet.
* Det regnes i dag som ret sikkert at tale i telefon under et tordenvejr – særligt i de ledningsløse mobiltelefoner. Man skal blot huske på, at det stadig er en elektrisk ledende genstand, man har i hånden.
* Den eneste helt sikre løsning er at sidde i et helt lukket metalbur med jordforbindelse, hvor man ikke berører siderne. Det kaldes et Faradays-bur.
* En bil med lukkede døre, vinduer og soltag er et sådant bur. Lynet undslipper via hjulene. Andre transportmidler såsom fly, tog og skibe fungerer også som metalbure.
* Lad være med at tro, at cykling er ufarligt. Fejlagtigt tror mange, at dækkenes isolerende evne beskytter.
* I en båd med mast er der risiko for lynnedslag i masten. Hvis man bliver fanget på søen af et tordenvejr, er det altid en god regel at søge så langt væk fra masten som muligt og lade være med at røre elektrisk ledende genstande såsom fiskestænger.
* Undgå helst badning.
* Bliver man fanget i det fri af et tordenvejr, kan man vælge mellem to onder: At stå i tørvejr under et træ og dermed risikere, at et lyn rammer træet, eller at sidde på hug med samlede fødder ude i regnen i det fri. Her er der størst chance for, at lynene ikke finder dig.
* I denne stilling rager man ikke så højt op, og man rører kun jorden ét sted. En liggende krop vil have større berøringsflade med jorden, og derved vil der også være større fare for, at en strøm finder vej igennem kroppen.

Kilde: DMI.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu