ANNONCE

Dna-beviser mod Amagermanden bygger sig op

9. december 2011 11:32 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Dna-beviser mod Amagermanden bygger sig op
Billede mangler

I sidste ende er det op til nævninge og dommere at bedømme, hvor meget vægt de skal lægge på den sandsynlighedsregning en dna-ekspert fremlægger for retten i disse øjeblikke.
Men umiddelbart er det med meget stor sikkerhed, at dna-beviserne mod Amagermanden holder vand.
Det stærkeste bevis stammer fra et kondom fra den seneste voldtægt, nemlig den af en 17-årig pige i en kolonihave på Amager i 2010.
Man fandt sæd i kondomet, og den blev undersøgt grundigt hele to gange – begge gange er det belastende for den tiltalte.
Det er nemlig en million gange mere sandsynligt, at dna’et tilhører ham, end en anden tilfældig person i den danske befolkning.
Det beskrives også som “den maksimale dna-sandsynlighed.”
Også sæden fra Mordet i Fasanskoven, hvor skolelærerinden Lene Buchardt blev voldtaget og dræbt i 1990, er et maksimalt match til Amagermanden.
I en voldtægt på Amagerkollegiet fra 2005 er der også fundet dna, der med samme sandsynlighed tilhører den tiltalte. Her var dna’et i form af spyt på en mælkekarton i offerets køleskab. Men derudover var der et andet meget stærkt bevis. Den tiltaltes håndaftryk var nemlig sat på en dørkam, og der har en ekspert tidligere vidnet, at der er 100 procents sikkerhed for, at det er Amagermandens.
Ved andre sager er sandsynligheden mindre.
I sagen fra Nymosen, hvor Amagermanden er tiltalt for at have udført et yderst groft seksuelt overgreb på en 47-årig kvinde i 2007, er der for eksempel ikke lige så positivt et match. Eksperten kalder beviset for “blandings-dna”.
Dermed er det mere end 2.200 gange mere sandsynligt, at dna’et derfra stammer fra tiltalte, end at det ikke gør.
Det svarer til, at cirka hver tiende dansker kunne være et lige så stort sandsynlighedsmatch. Men det er så igen ikke helt rigtigt, da den sandsynlighed teoretisk er afhængig, at hele Danmarks befolkning befandt sig på gerningsstedet på tidspunktet, hvor dna’et blev afsat.
I dag er tiende retsdag i sagen mod Amagermanden.
Man forventer en dom den 22. december. Både to mord, syv voldtægter, et sexoverfald, grov vold, røveri og forsøg på brandstiftelse er med i anklagerne.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu