Dødsensfarlig stafylikok-bakterie fra svin truer truer danskerne

11. marts 2012 10:45 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Dødsensfarlig stafylikok-bakterie fra svin truer truer danskerne
Billede mangler

En dødsensfarlig stafylikok-bakterie fra svin truer med at angribe mennesker give infektioner som lungebetændelse og blodforgiftning.
Normalt ses bakterien ellers kun hos svin, men de senere år er der set eksempler på, at bakterien også kan smitte mennesker.
Det skriver Politiken.
Bakterien er multiresistent, og er derfor sværere, at slå ned med antibiotika. Og både Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen føler sig magtesløse over for bakterien.
“Der er foreløbig ingen metode til at rense de danske svinestalde for denne bakterie. Den eneste mulighed er at give grisene mere antibiotika for at bekæmpe bakterien. Men den vej vil vi ikke gå, fordi det vil gøre flere bakterier resistente over for antibiotika,” siger Per Henriksen, veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen, til Politiken.
16 procent af de danske svinebesætningen var i 2010 inficerede med bakterien, viser en stikprøve. Og for få år siden var et spædbarn ved at dø af lungebetændelse efter at have fået bakterien fra sin far, der var landmand.
“Angiveligt er mindst en million danske grise bærere af bakterien. Der er grund til at formode, at den inden for få år kan have smittet flere tusinde danskere. Hvis man bliver syg af bakterien, har man meget sværere ved at blive rask, og nogle vil dø,” siger Hans Jørn Kolmos, professor og overlæge på mikrobiologisk afdeling på Odense Universitetshospital til Politiken.
Fødevareminister Mette Gjerskov (S) erkender, at det er svært at stoppe bakterien.
“Jeg håber, at der indenfor kort tid kommer ny viden, så vi kan få stoppet en eventuel smittespredning fra grise til mennesker,” siger hun til Politiken.
Hun støtter Fødevarestyrelsen i, at det ikke er en løsning at give grisene mere antibiotika.
“Vi må ikke komme i en situation, hvor vi i forsøget på at løse et problem skaber et nyt problem,” siger hun til Politiken.
 

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu