ANNONCE

Død i ulykke: Bøde vækker undren

6. oktober 2020 08:07 | Af: Newsbreak.dk

Hverken politiet, Søfartsstyrelsen eller en fiskeskipper vil svare på, om han har fået en bøde efter en arbejdsulykke, hvor en fisker omkom. Sagen ender nu i Folketinget.

Død i ulykke: Bøde vækker undren
Karl Jørn Thygesen omkom i en arbejdsulykke i 2018. Foto: Privat / Fagbladet 3F/

Citathistorie: Fagbladet 3F.

Søfartsstyrelsen har i en straffesag indstillet til politiet, at en fiskeskipper skulle have en personlig bøde på i alt 29.000 kroner, efter at fisker Karl Jørn Thygesen omkom i en arbejdsulykke.

Søfartsstyrelsen er ekspert på loven om sikkerhed til søs. Og styrelsen mener, at reglerne er overtrådt i forbindelse med fiskerens dødsulykke i marts 2018.

Men fiskeskipper Tamme Bolt fra Thyborøn har for nylig forklaret i en retssag om dødsulykken, at han ikke har fået sådan en bøde på 29.000 kroner efter fiskerens død. Det oplyser Karl Jørn Thygesens enke, Bente Thygesen, som var til stede i retten.

Det skriver Fagbladet 3F.

Den 59-årige fisker og hovmester Karl Jørn Thygesen døde af sine kvæstelser som følge af arbejdsulykken om bord på fiskeskibet Aaltje Postma, der hører hjemme i Thyborøn i Nordvestjylland. 3F’eren blev ramt af en tonstung klump, der skulle kobles til et trawl på fiskeskibet. Det var skibets skipper, Tamme Bolt, som styrede klumpen fra styrehuset via nogle håndtag.

Søfartsstyrelsen skriver til politiet i indstillingen om straf, at arbejdet med klumpen om bord på fiskeskibet ”må siges at have udgjort en åbenlys fare, som blev negligeret af skibsføreren og rederiet”.

Vil ikke oplyse om bøde

Fiskeskipper Tamme Bolt var ikke blot skibets fører på ulykkestidspunktet. Han var også ejer af fiskeskibet Aaltje Postma og rederiet Aaltje Postma 757 ApS. Han ønsker ikke over for Fagbladet 3F at oplyse, om han som fiskeskipper har fået den personlige bøde på 29.000 kroner.

– Jeg ved ikke, hvad jeg har forklaret i retten. Det kommer heller ikke jer ved, hvad jeg har forklaret i retten. Jeg har ikke yderligere kommentarer til sagen andet end, at jeg ønsker den afsluttet hurtigst muligt, siger Tamme Bolt.

Hverken Søfartsstyrelsen eller Midt- og Vestjyllands Politi vil over for Fagbladet 3F svare på spørgsmålet, om hvorvidt føreren af skibet Aaltje Postma har fået bøden på 29.000 kroner eller ej i den afsluttede straffesag. Styrelsen henviser til politiet.

– For så vidt angår et muligt bødeforlæg til skibsreder Tamme Bolt, kan jeg ikke imødekomme din anmodning, idet det er min opfattelse, at der er tale om en enkeltpersons rent private forhold, skriver Karen Sundtoft, specialkonsulent hos Midt- og Vestjyllands Politi, i et brev til Fagbladet 3F.

Vil tage sagen op i Folketinget

Enhedslisten vil nu bringe sagen vedrørende den mulige bøde til fiskeskipperen op i Folketinget.

– En fiskeskipper har et ledelsesansvar, og derfor er det ret vigtigt, at vedkommende kan få en personlig bøde for brud på arbejdsmiljøreglerne, siger arbejdsmiljøordfører Christian Juhl.

– Jeg synes, at det er en fejltolkning, at myndighederne ikke vil oplyse, om der er givet en bøde til fiskeskipperen for arbejdsulykken. Når en person er arbejdsgiver, er der efter min bedste overbevisning ingen tvivl om, at det skal være tilgængeligt for offentligheden, siger han.

Enke og fleksjobber Bente Thygesen fik for nylig af Retten i Holstebro tilkendt en erstatning på cirka 1,2 millioner kroner for såkaldt tab af forsørger som følge af dødsulykken. Skibsreder Tamme Bolts forsikringsselskab, If Skadeforsikring, har dog oplyst til Fagbladet 3F, at selskabet endnu ikke har besluttet sig for, om det vil anke dommen i erstatningssagen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu