ANNONCE

Døde i dansk kornsilo: Stadig ingen afklaring

5. maj 2020 08:13 | Af: Newsbreak.dk

På trods af at Arbejdstilsynet har lovet opstramning i straffesager, er sagen om en landbrugsmedhjælpers død i en arbejdsulykke i 2017 endnu ikke afsluttet.

Døde i dansk kornsilo: Stadig ingen afklaring
Manden blev levende begravet. Foto: Local Eyes.

Mere end to og et halvt år efter en landbrugsmedhjælpers dødsulykke på jobbet har myndighederne endnu ikke afgjort, om der skal rejses en straffesag imod hans chef. Det skriver Fagbladet 3F.

Se mere video hos Local Eyes.

I december 2018 meddelte daværende beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) ellers til Folketingets beskæftigelsesudvalg, at Arbejdstilsynet havde foretaget en ”opstramning” med fokus på hurtigere sagsbehandling i straffesager. Især når en overtrædelse af arbejdsmiljøloven havde medført en dødsulykke.

Men sagen om den ukrainske landbrugsmedhjælper Mykola Makarenko – der omkom 12. oktober 2017 i en kornsilo på Sjælland – er fortsat helt uafklaret.

Nuværende beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) oplyser til Fagbladet 3F, at sagen lige nu afventer, om der på ny skal rejses tiltale.

– Det er en meget ulykkelig sag, der viser, hvor galt det kan gå, hvis der ikke er styr på arbejdsmiljøet. Ulykken understreger, hvorfor det er afgørende, at arbejdsgiverne sørger for, at sikkerheden er i orden, og at vi har et arbejdstilsyn, der hårdt og effektivt slår ned på alvorlige overtrædelser af arbejdsmiljøet, skriver ministeren i en skriftlig kommentar.

– Uden at kunne gå ind i denne meget tragiske sag, synes jeg, at der er gået lang tid. Generelt mener jeg, at det er vigtigt, at sagerne bliver hurtigt behandlet. Ikke mindst når det handler om dødsulykker. Derfor er det godt, at Arbejdstilsynet sidste år iværksatte en række initiativer, herunder øget prioritering af strafferetlig vurdering i dødsulykkesager og lettere kontakt til politiet for at nedbringe sagsbehandlingstiden, skriver Peter Hummelgaard.

Mykola Makarenko døde på en gård ved Tølløse på Nordvestsjælland i forbindelse med, at han fjernede spirende korn i en kornsilo. Den 34-årige ukrainer befandt sig oven på korndyngen, da han pludselig forsvandt ned i et hul i kornet og blev levende begravet i den halvfyldte kornsilo med havre.

Enke ønsker straf

Dermed mistede Ekaterina Makarenko sin mand og hans dengang 3-årige søn og 8-årige datter deres far, der var familiens eneste forsørger. Enken forstår ikke, at sagen endnu ikke er afsluttet.

– Jeg er meget ked af det. Det er meget vigtigt for mig, at sagen bliver behandlet. Min elskede mand, mit barns far, døde. Jeg ønsker, at de skyldige bliver straffet i henhold til loven, siger hun til Fagbladet 3F.

Mykola Makarenko arbejdede for den sjællandske storproducent af svin Peter Kjær Knudsen, der er forhenværende næstformand for foreningen Bæredygtigt Landbrug.

Landmanden havde ikke udleveret en livline til ukraineren i forbindelse med arbejdet oven på kornet i siloen.

På siden af siloen var der advarselstavler, der viste, at der kunne være luftlommer i kornet, og at man derfor ikke måtte gå derind. Men Arbejdstilsynet konstaterede under et tilsynsbesøg på virksomheden få timer efter ulykken, at en række advarselstavler på bagsiden af siloen var “umulige at se”.

Senioranklager Jens Berger hos Midt- og Vestsjællands Politi forklarede i september 2019, at politiet så på sagen med yderste alvor, at den ville blive undersøgt til bunds, og at sagen havde en “vis prioritet”. I et skriftligt svar på email forholder han sig dog ikke til spørgsmålet om, hvorvidt han i dag mener, at politiet og Arbejdstilsynet i den konkrete sag har levet op til den lovede stramning i behandlingen af straffesager.

Fagbladet 3F har forsøgt at få landmand Peter Kjær Knudsens kommentarer til myndighedernes sagsbehandlingstid og arbejdsgiverens vurdering af hans eget ansvar i forbindelse med dødsulykken. Men landmanden oplyser, at han ingen kommentarer har.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu