ANNONCE

Dødelig amøbe løs i by med tusindvis af borgere

27. september 2020 07:56 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Amøben har taget livet af et barn.

Dødelig amøbe løs i by med tusindvis af borgere
Amøben findes rundt i verden. Genrefoto.

En dødelig amøbe , der rammer hjernen, har sat vand fra hanen ud af spil i byen Lake Jackson, i Texas USA. Det skriver BBC.

Naegleria fowleri er, ifølge Statens Serum Institiut, lidt større end en bakterie. Den kan give dødelig hjernebetændelse, og SSI skriver, at populært kaldes for den “hjerne-ædende-amøbe.”

Der går få dage, normalt 1-7, fra man bliver smittet, til man får symptomer. Amøben er ofte dødelig.

BBC skriver, at otte byer i Texas fredag blev advaret om, at de ikke måtte bruge vandet i deres hjem til andet end toiletskyl. Lørdag blev advarslen ophævet for alle andre byer end Lake Jackson, der huser 27.000 indbyggere.

Det er særligt unge og ældre og borgere med svækket immunforsvar, der er i fare for at blive smittet med amøben.

BBC skriver, at man begyndte at undersøge drikkevandet i området, efter at en seksårig dreng døde af smitte i august.

Smitter via næsen

Amøben findes rundt i verden, og SSI skriver, at den oftest bliver overført ved badning i søer, elve og svømmebassiner, der ikke har tilstrækkelig klorering, og hvor man har hovedet under vand og på den måde får vand i næsen.

Hvis amøben havner i din næsehule, kan den få adgang til hjernen via lugtnerven og en tynd, perforeret knogleplade øverst i næsehulen.

Ifølge Centers for Disease Control and Prevention, der har ansvar for folkesundhed i USA, kan man ikke blive inficeret af amøben ved at drikke vand, og at amøben heller ikke kan smitte fra person til person.

Symptomer på smitte inkluderer feber, kvalme og opkast, og ifølge BBC risikerer man at dø få dage efter, at man er blevet smittet med amøben.

 

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu