Dødelig bakterie fundet i pølse i Danmark

20. juni 2018 18:05 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk

Er du i risikogruppen, kan det have konsekvenser at få bakterien i kroppen.

Dødelig bakterie fundet i pølse i Danmark
En løgpølse er trukket tilbage på grund af fund af listeria. Arkivfoto: Colourbox.

Tulip Food Company tilbagekalder et parti løgpølser, da der er påvist listeria i produktet.

Og listeria er ikke sådan at spøge med; i allerværste tilfælde kan det medføre døden.

Det skriver Fødevarestyrelsen på sin hjemmeside. På samme står dog (heldigvis) også, at man sjældent bliver alvorligt syg af bakterien.

Det var en kontrolanalyse fra Fødevarestyrelsens, der påviste Listeria monocytogenes i produktet.

Det drejer sig om vakuumpakkede løgpølser fra Slagter Munch i Skagen, der er produceret 7. juni 2018 og sidste anvendelsesdatoer er mellem 06/07/2018 til d. 15/07/2018.

– Det er et lille parti på 40 kilo, siger Michael Ravn, kommunikationsansvarlig hos Tulip Food Company, til Newsbreak.dk.

Han fortæller også, at det er lykkes at nå de fleste kunder, der har købt varen.

– Og hos slagteren, har vi sat en seddel op i butikken, siger han.

Fra butik og webshop

Pølserne er solgt i Slagter Munch butikken i Skagen og via virksomhedens webshop.

Symptomerne på en listeriainfektion er blandt andet influenzalignende symptomer, feber og hovedpine og i sjældne tilfælde mave-tarmproblemer.

Fødevarestyrelsen råder forbrugerne til at levere produktet tilbage til butikken, hvor det er købt, eller at kassere det.

Fakta

Listeria

 • Listeria er en miljøbakterie og kan gemme sig i produktionsmiljøer i fødevarevirksomheder. Listeria kan være et problem i fødevarer med lang holdbarhed ved køletemperatur.
 • Listeria i en fødevare er ofte tegn på, at varen ikke har været varmet nok op, så de naturlige listeriabakterier har overlevet. Listeriabakterier dør ved en varmebehandling til 75 °C.
 • Listeria kan også være tilført en fødevare efter varmebehandling, hvis der er listeria i produktionsmiljøet, fx i slicemaskinen. Det er set for fx koldrøget fisk og gravad fisk, kødpålæg og færdigretter.
 • Listeria er meget robust. Den tåler udtørring og høje saltkoncentrationer, og er derfor svær at komme af med.
 • En infektion med madbakterien Listeria monocytogenes kan give sygdommen listeriose. Listeriose er forholdsvis sjælden sammenlignet med fx salmonellose fra salmonella. Til gengæld er listeriose en meget alvorlig og livstruende sygdom.
 • Normalt bliver ca. 50 personer syge af listeria om året, når der ikke er større sygdomsudbrud. I 2014 var der fx 92 syge, hvoraf de 41 skyldtes et større sygdomsudbrud fra rullepølse.
 • Hvis du er sund og rask og bliver smittet med listeria, bliver du sjældent alvorlig syg af listeria, men du kan få kortvarig diarré eller influenzalignende symptomer. Disse sygdomstilfælde bliver oftest ikke talt med i statistikkerne over sygdom.
 • Hvis du har nedsat immunforsvar, fordi du er alvorligt syg og/eller tager medicin, der dæmper immunforsvaret, har du risiko for at få mere alvorlige symptomer som blodforgiftning og meningitis. Dødeligheden blandt patienter med alvorlige symptomer er ca. 25 %.
 • Er du gravid, er der risiko for, at du kan smitte det ufødte barn. Det kan føre til abort/dødfødsel eller fødsel af et barn med blodforgiftning og/eller meningitis. Du bliver sjældent selv syg af listeria.
 • Symptomerne på sygdom kan vise sig fra få dage efter, at man er blevet smittet og helt op til to måneder efter. De fleste bliver syge efter 2-3 uger.
 • Kontakt din læge, hvis du har mistanke om at være smittet med listeria.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu