ANNONCE

Dødelig influenza er et ægte mareridtscenarie

28. august 2018 06:02 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Bliver Danmark, og resten af verden, ramt af dødelig influenza, eller en lignende ekstremt farlig sygdom, en dag? Ja, lyder svaret fra dansk forsker.

Dødelig influenza er et ægte mareridtscenarie
Dødelig influenza truer hele verden. Og det kommer, om vi vil det eller ej.

Når snakken falder på dødelig influenza, kunne man få tanken, at den slags sygdomme hører fortiden til i de fleste lande. At Danmark slet og ret ikke kan blive ramt af en omgang dødelig influenza på samme måde, som eksempelvis Den Spanske Syge gjorde i 1918.

Men Dr.dk skriver, at det i bund og grund kun er et spørgsmål om tid, før verden igen bliver ramt af en pandemi, da det sker én gang hvert århundrede.

Dr.dk har talt med Anders Fomsgaard, professor og leder af Virus Research & Development ved Statens Serum Institut og Søren Riis Paludan, professor ved Institut for Biomedicin, Aarhus Universitet om de ganske grumme fremtidsudsigter. Det er Anders Fomsgaard, der ridser mareridtscenariet op og fortæller, at vi på et eller andet tidspunkt – igen – bliver ramt af en sygdom som dødelig influenza.

Hvis sygdommen, der vil starte lokalt og sprede sig herfra, går fra at vedrøre ikke bare et lille område af et land, eller et større geografisk område, men slet og ret store dele af verden, er der tale om en pandemi.

Når vi får dødelig influenza igen

Ifølge Dr.dk er det ganske sandsynligt, at en sådan pandemi kommer til at være en dødelig influenza. Influenza er luftbåren og smitter let, og der er tale om en sygdom, det er svært at gardere sig helt imod.

– Influenza er på den vis unik. Når to forskellige influenzavira mødes, kan de ’blande’ kortene og skabe en helt ny virus med nye egenskaber, siger Søren Riis Paludan til Dr.dk.

Derfor er det svært at vaccinere sig helt ud af risikoen for at blive ramt af influenza, og får en sygdom, ingen er immune overfor, lov til at sprede sig ud over verden, så har vi en pandemi.

Da Den Spanske Syge hærgede

Det er 100 år siden, Den Spanske Syge hærgede Europa, og Jyllands-Posten skriver, at sygdommen dengang ramte op mod halvdelen af jordens befolkning med dødelig influenza.

Mindst 50 millioner mennesker døde af sygdommen, og i Danmark blev der registreret 900.000 syge. Op mod 18.000 danskere døde af Den Spanske Syge.

Den Spanske Syge var en voldsomt dødelig influenza, der ramte 15-40-årige med forskellige sygdomme, det var meget, meget svært at bekæmpe for 100 år siden.

Men selvom vi i dag er blevet bedre til at håndtere sygdomme som influenza, er der altså, ifølge eksperterne, stadig ingen tvivl om, at en lignende pandemi med dødelig influenza vil ramme verden engang i fremtiden.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu