ANNONCE

Dødelig virus er “samfundsfarlig” en sygdom

1. februar 2020 19:26 | Af: Ritzau Fokus

Læger i Sverige får udvidet mandat til eksempelvis at isolere personer, der kan være smittet med coronavirus.

Den svenske regering har lørdag besluttet at betegne det smitsomme og potentielt dødelige coronavirus som en samfundsfarlig sygdom.

Det sker efter opfordring fra Folkhälsomyndigheten – den svenske pendant til Sundhedsstyrelsen i Danmark.

Beslutningen træder i kraft natten mellem lørdag og søndag.

Klassificeringen betyder ikke, at virusset anses som værende farligere end tidligere. Men det betyder, at lægerne i Sverige får et udvidet mandat til eksempelvis at placere patienter i isolation, hvis der er frygt for smitte.

Det siger socialminister Lena Hallengren.

– Vi ønsker, at læger med speciale i infektioner og vores sundhedssystem har adgang til alle værktøjer, hvis det skulle blive nødvendigt, siger hun.

Ekstraordinært møde

Regeringen tog beslutningen ved et ekstraordinært møde lørdag.

Socialministeren oplyser, at det vil gælde i “et stykke tid”. Det skal vedtages i Riksdagen – det svenske parlament – hvis det skal gøres permanent.

Første tilfælde

Sverige bekræftede fredag sit første tilfælde af coronavirus.

Det drejer sig om en kvinde, der har besøgt storbyen Wuhan i den centrale del af Kina. Det er i Wuhan, at virusset har sit epicenter.

Kvinden landede i Sverige den 24. januar og viste på det tidspunkt ikke symptomer på smitte. Men efter nogle dage begyndte hun at hoste og henvendte sig herefter på skadestuen.

Kvinden er isoleret på sygehuset i Jönköping. Hendes situation er stabil, og hun er ikke alvorligt syg af smitten, meddelte Folkhälsomyndigheten fredag.

250 døde

Det nye coronavirus har indtil videre taget livet af flere end 250 personer, mens omkring 11.000 er smittet i Kina. Udbruddet har bredt sig til mere end 20 lande, herunder otte europæiske lande.

Et ekspertpanel i Verdenssundhedsorganisationen (WHO) erklærede torsdag, at coronavirusset udgør en international sundhedskrise.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu