ANNONCE

Dødstallet stiger endnu – men der er godt nyt

9. april 2020 14:18 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Antallet af indlagte fortsætter med at falde.

Dødstallet stiger endnu - men der er godt nyt
Antallet af indlagt falder fortsat. Foto: Scanpix

Yderligere 19 personer er døde, mens de havde coronavirus. Nu er 237 coronasmittede døde, oplyser Statens Serum Institut (SSI) torsdag. Antallet af indlagte falder fortsat, som det har været udviklingen gennem de seneste efterhånden mange dage.

Faktisk er der nu gået otte dage i træk, hvor antallet af indlagte personer er faldet. Torsdag er det 433 personer, der er indlagt. Det er 20 færre end onsdag. Hvad angår de døde, vedbliver antallet også at stige, men det er – som tidligere – ikke muligt at sige, at patienterne er døde af coronavirussen.

I stedet er der tale om, at personerne er døde og samtidig smittet med coronavirus. Sådan opgøres tallet, og mange af dem – langt størstedelen – har i forvejen lidt af andre sygdomme.

Torsdag er det samlede antal af personer testet positiv for coronavirus på 5635. Det er 233 flere end i sundhedsmyndighedernes seneste opgørelse. Vurderingen er desuden, at ganske mange danskere er smittet uden selv at vide – og uden myndighederne ved det.

Hver femte patient

En ny rapport fra SSI har desuden påvist, at omtrent en femtedel af de coronasmittede i Danmark faktisk er sundhedspersonale. Siden midten af marts er 9663 sundhedspersoner blevet testet for coronavirus, og cirka ti procent af dem har testet positiv.

Sundhedspersonale dækker over folk, der har en sundhedsfaglig autorisation fra Styrelsen for Patientsikkerhed. Altså for eksempel læger og sygeplejersker og medarbejdere på plejehjem, hvor smitterisiko og -fare er ekstrahøj.

Tallene dækker perioden fra 11. marts og frem.

Statens Serum Institut vurderer, at op mod 30-70 gange flere end de officielle tal kan være smittet med virusset. Det er dels baseret på erfaringer fra Island og Tyskland. Derudover er estimatet bygget på test af 1000 danskere, der har doneret blod.

Hvor der tidligere har været en overvægt af mænd, som bliver smittet med virusset, lød meldingen onsdag, at det nu i stedet er kvinderne, der i større grad smittes med corona. Antallet af indlagte mænd er stadig højest.

De mest syge bliver sendt i respirator.

Respiratorer

Corona-patienter er i gennemsnit indlagt på intensiv i tre uger. Det er længere, end man ventede, sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde mandag aften, hvor en plan for en delvis genåbning af Danmark blev præsenteret.

Respiratorer er vigtige i behandlingen af de patienter, der bliver hårdest ramt af det smitsomme coronavirus.  Derfor er der med virussets indtog verden over kommet stort fokus på antallet af respiratorer i de enkelte lande.

Sundhedsstyrelsen vurderede midt i marts, at der er respiratorer nok i Danmark til alle de patienter, der ventes at få behov for det under epidemien. Alligevel er der udfordringer, som Politiken skrev i weekenden.

De første erfaringer med coronasyge borgere på hospitalernes intensive afdelinger tegner nemlig et billede af en sygdom, som er værre for patienterne end frygtet og sværere for lægerne at tackle end ventet.

Patienter har brug for at være i respirator i forbavsende lang tid, ofte over to uger, i takt med at sygdommen udvikler sig uforudsigeligt med stigende risiko for, at de dør, og det er ikke kun ældre medborgere, som bliver kritisk syge af covid-19; i enkelte tilfælde skal respiratorerne pumpe luft ned i lungerne på unge i 20’erne.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu