ANNONCE

Dødsulykke koster rederi 140.000 kroner

4. oktober 2020 17:03 | Af: Newsbreak.dk

Søfartsstyrelsen mener, at et dansk rederi begik en grov overtrædelse af loven om sikkerhed til søs, da fisker Karl Jørn Thygesen omkom i en arbejdsulykke.

Dødsulykke koster rederi 140.000 kroner
Fisker Karl Jørn Thygesen omkom i marts 2018 om bord på fiskeskibet Aaltje Postma, der hører hjemme i Thyborøn. - Foto: Den Maritime Havarikommission/

Citathistorie: Fagbladet 3F

En samlet bøde på 140.000 kroner. Det har et dansk rederi fået, efter at fisker Karl Jørn Thygesen omkom i en arbejdsulykke om bord på fiskeskibet Aaltje Postma. Det bekræfter Midt- og Vestjyllands Politi over for Fagbladet 3F.

Årsagen til bøden er en afsluttet straffesag, hvor Søfartsstyrelsen havde anmeldt rederiet til politiet og indstillet til, at virksomheden fra Thyborøn i Nordvestjylland skulle have en bøde som straf for overtrædelse af loven om sikkerhed til søs.

I indstillingen skriver Søfartsstyrelsen, at bøden i relation til selve dødsulykken er på 80.000 kroner, mens de resterende 60.000 kroner skyldes andre mangler på skibet.

Grov overtrædelse

Arbejdsulykken er en ”grov overtrædelse – der ydermere medførte et dødsfald” skriver Søfartsstyrelsen i indstillingen, som Fagbladet 3F har fået indsigt i.

59-årige Karl Jørn Thygesen døde af sine kvæstelser 15. marts 2018 på Aaltje Postma.

Han var kort forinden blevet ramt af en klump, der skulle kobles til et trawl på fiskeskibet. Det var skibets skipper, som styrede klumpen fra styrehuset via nogle håndtag.

Den tonstunge klump endte med at ryge helt op på skibets dæk, hvor den ramte fiskeren, der stod på sin vante plads bag nogle sikkerhedsbøjler.

Adskillige mangler

Dagen efter dødsulykken lavede Søfartsstyrelsen et kontrolsyn om bord på fiskeskibet. Styrelsen noterede i en rapport adskillige mangler, som skulle udbedres, inden skibet måtte sejle videre. To af manglerne havde direkte med arbejdet med klumpen at gøre.

Fiskeskibet Aaltje Postma og rederiet Aaltje Postma 757 ApS er ejet af skibsreder Tamme Bolt.

– For at sagen ikke skulle trække i langdrag, så betalte jeg bøden. Det gjaldt om at få afsluttet sagen fra min side, siger Tamme Bolt.

– Jeg er ikke enig i al ting. Søfartsstyrelsen og Fiskeriets Arbejdsmiljøråd har været inde over, og der er lavet nogle arbejdspladsvurderinger og syn af fartøjet. Jeg synes på nogle punkter, at det er lidt urimeligt. Det er klart, at det er mig som skipper og reder, der har det sidste ansvar. Men det lyder som om, at forholdene ikke er i orden på det her skib, og det passer ikke. Fartøjet er moderniseret og et tiptop moderne fiskefartøj, siger Tamme Bolt om Aaltje Postma, der blev bygget i år 2000.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu