ANNONCE

Dødt løb i Georgia

6. januar 2021 06:00 | Af: Ritzau Fokus

Med 90 procent af stemmerne optalt i begge senatsvalg i Georgia er der stort set dødt løb, viser optælling.

Dødt løb i Georgia
Den 33-årige demokrat Jon Ossoff (billedet) har udfordret den siddende republikanske senator i Georgia David Perdue om en plads i Senatet. Foto: Michael M. Santiago/AFP

Med 90 procent af stemmerne optalt efter tirsdagens to senatsvalg i den amerikanske delstat Georgia har de to republikanske senatorer overtaget føringen over deres to demokratiske udfordrere.

Det viser en foreløbig optælling ifølge det amerikanske nyhedsbureau AP.

Kort før klokken fem onsdag morgen dansk tid står den republikanske senator David Perdue til at få 51,3 procents opbakning mod demokraten Jon Ossoffs 48,7 procent. 98.983 stemmer adskiller de to.

I det andet valg fører den republikanske forretningskvinde og dollarmillionær Kelly Loeffler med 50,8 procent af stemmerne over demokraten Raphael Warnocks 49,2 procent. Her er der blot 66.133 stemmer mellem de to kandidater.

Indtil at omkring 70 procent af stemmerne var talt op, var det de to demokrater, der førte løbet.

Det kan skyldes, at mange amter talte brevstemmerne op først. Her er der ofte en overvægt af demokratiske stemmer.

Men samtidig skriver flere amerikanske medier, at mange af de udestående stemmer stammer fra delstatshovedstaden Atlanta, som er en demokratisk højborg.

Er der fortsat stort set dødt løb, når alle stemmerne er talt op, kan der ifølge nyhedsbureauet Reuters gå flere dage, før det endelige resultat foreligger.

To pladser på spil

Tirsdagens to senatsvalg i Georgia er afgørende for sammensætningen af Kongressen i USA.

I Georgia er der to senatspladser på spil, efter at ingen kandidater opnåede de nødvendige 50 procent af stemmerne ved valget 3. november.

Lykkes det Republikanernes to kandidater at holde føringen og vinde de to pladser, så genvinder Det Republikanske Parti flertallet i Senatet med 52 pladser mod Demokraternes 48.

Altså er det også nok for Republikanerne, hvis blot den ene af partiets to kandidater vinder, hvormed fordelingen vil hedde 51 mod 49.

Dermed kan det blive vanskeligt for præsident Joe Biden at føre sin politik ud i livet, selv om Demokraterne genvandt flertallet i Kongressens andet kammer, Repræsentanternes Hus, ved valget i november.

Lykkes det derimod Demokraternes kandidater at vinde de to pladser i Georgia, så er fordelingen 50 til hvert parti, hvormed det er den siddende vicepræsident, der som præsident for Senatet afgør stemmeligheden.

Fra 20. januar hedder vicepræsidenten i USA Kamala Harris og er demokrat.

De to valg

I det ene valg i Georgia kæmper den siddende republikanske senator 71-årige David Perdue mod den 33-årige demokratiske udfordrer Jon Ossoff, som foruden politiker er undersøgende journalist og producerer dokumentarfilm.

Det andet valg står mellem republikaneren og tidligere administrerende direktør Kelly Loeffler og demokraten Raphael Warnock og er et såkaldt suppleringsvalg, der er udløst, fordi republikaneren Johnny Isakson, der vandt i 2016, har trukket sig af helbredsmæssige årsager.

Kelly Loeffler blev i december 2019 udpeget til at varetage Isaksons plads i Senatet frem til valget i november 2020.

Raphael Warnock har den symbolsk ladede position som pastor i Ebenezer Baptist Church, hvor Martin Luther King Jr. prædikede frem til sin død i 1968.

Ingen demokrat har vundet et senats- eller guvernørvalg i Georgia siden 2000.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu