ANNONCE

Forvaringsdom: Tidligere patient slog Charlotte ihjel

23. februar 2021 15:22 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk og Ritzau Info

En 56-årig mand er idømt forvaring på ubestemt tid for brutalt at have dræbt en læge, som tvangsindlagde ham

Forvaringsdom: Tidligere patient slog Charlotte ihjel
Efter det første grundlovsforhør i sagen blev et sommerhus i Tisvildeleje ransaget. Foto: Local Eyes.

Retten i Helsingør har tirsdag idømt 56-årige Timo Nellemose forvaring for drabet på læge Charlotte Asperud.

En dom til forvaring betyder, at Nellemose skal være frihedsberøvet i et fængsel på ubestemt tid. Først når han vurderes ikke længere at udgøre en fare for samfundet, kan han slippes fri.

Se video hos Local Eyes.

Nellemose opsøgte i april 2019 Charlotte Asperud, som fem år tidligere havde tvangsindlagt ham. Det gjorde hun, da han efter et trafikuheld på skadestuen i Hillerød opførte sig aggressivt og voldeligt.

En erfaren indbrudstyv

Nellemose var en erfaren indbrudstyv, og bevæbnet med et koben brød han ind hos Asperud i hjemmet på Aspevej i Tisvildeleje. Indenfor sparkede han døren til Charlotte Asperuds soveværelse op.

Den 58-årige kvinde blev offer for et brutalt angreb. Op mod 20 gange blev hun slået i hovedet med kobenet. Politiets blodstænksanalyse har vist, at flere slag faldt, mens hun lå på gulvet.

Enige om dommen

Nellemose har været gennem en personlig deroute og levet en tilværelse præget af alkohol, stoffer, kriminalitet og psykisk sygdom.

Rettens tre dommere og de seks nævninger var enige om både at dømme Nellemose for drab og om at idømme ham forvaring.

– Vi har lagt vægt på at tiltalte har tendens til at være let krænkbar og har tendens til ikke at kunne give slip på, hvad der er sket i fortiden, lød det fra retsformand Mette Frimodt Hansen ved domsafsigelsen.

Fakta

Forvaring - hvad er det?

Bliv klogere på, hvad forvaring betyder, her:

* Sammen med fængsel på livstid er forvaring den eneste sanktion i dansk strafferet uden tidsbegrænsning.

* Modsat en anbringelsesdom, som gives til sindssyge kriminelle, så er forvaringsdømte egnede til at afsone i et fængsel.

* Kun personer, som dømmes for personfarlig kriminalitet og seksualforbrydelser, og som regnes for at være farlige, hvis de er på fri fod, kan idømmes forvaring.

* Efter tre års forvaring – og derefter en gang om året – har afsoningsstedet pligt til at tage stilling til, om foranstaltningen skal fortsætte.

* Rigsadvokaten har pligt til at sikre, at en forvaringsdømt ikke sidder længere end nødvendigt. Men det er op til retten at bestemme, om den dømte kan prøveudskrives, det vil sige løslades.

* Inden der sker prøveudskrivning, vil der i reglen være et længere forløb, hvor den dømte først får ledsaget udgang og siden får lov til at forlade fængslet på egen hånd.

* For at opnå de friheder kan Kriminalforsorgen stille en række betingelser, for eksempel at den dømte skal behandles med medicin, som hæmmer produktion af testosteron og sænker kønsdriften.

* Gennemsnitligt set svarer tidsforløbet omkring det at få bevilget udgang for en forvaringsdømt til, hvis der var tale om en tidsudmålt fængselsstraf på mindst 12 års fængsel.

Kilder: Rigsadvokaten, Ritzau.

Retsformanden henviste med de ord til den mentalundersøgelse, som er foretaget i sagen. Ifølge den lider Nellemose af en personlighedsforstyrrelse. Han har paranoide tendenser og svært ved at kontrollere sin vrede.

Retsformanden fremhævede også, at Nellemose tidligere er dømt for at have overtrådt et polititilhold mod en ekskone. I forbindelse med drabssagen er han desuden dømt for at have anbragt en gps-tracker på ekskonens bil.

Mentalerklæring

Retslægerådet havde anbefalet en forvaringsdom, fordi Nellemose vurderes at udgøre en nærliggende fare for andre personer. Den konklusion nåede rådet frem til på baggrund af mentalerklæringen.

Erklæringen er udarbejdet af Retspsykiatrisk Klinik. Her vurderede man imidlertid, at forvaring ikke var at anbefale frem for en tidsbestemt fængselsstraf.

Mette Frimodt Hansen fortalte ved domsafsigelsen, at man havde valgt at lægge vægt på anbefalingen fra Retslægerådet. Rådet er den øverste lægefaglige instans inden for retlige spørgsmål.

Timo Nellemose havde via sin advokat, Karoline Normann, forlangt en straf udmålt i år. Normann argumenterede for 13 års fængsel.

Nellemose overvejer nu, om han vil anke dommen til Østre Landsret.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu