Vidste du: Døren til børneværelset skal stå på klem om natten

19. november 2018 08:23 | Af: Ritzau Fokus

To simple adfærdsændringer kan gøre en stor forskel for indeklimaet: Sov med dørene åbne, og luft jævnligt ud - især inden familien lægger sig til at sove.

Vidste du: Døren til børneværelset skal stå på klem om natten
Luk døren til børneværelset, tænd emhætten og åbn et vindue, når du laver mad, råder Bolius - Boligejernes Videncenter. Foto: Colourbox/Free

Mange timer i samme rum kan få kuldioxidkoncentrationen – CO2 – til at stige.

Det kan blandt andet forplumre indeklimaet, som kan blive tungt og medføre dårlig søvn, som kan påvirke indlæringen og koncentrationen dagen efter.

Det gælder særligt familiens mindste, siger Tue Patursson, fagekspert i byggeteknik og energi ved Bolius – Boligejernes Videncenter.

– Voksne producerer mindst lige så meget CO2, men børn sover typisk længere og har tit mindre værelser.

– Ligger de ti timer i et lille rum med lukket dør, ophober CO2-koncentrationen sig. Det giver et dårligt indeklima, advarer han.

Vi skal ikke over 1000

CO2 måles i ppm – parts per million. Hos Arbejdstilsynet tilråder man, at koncentrationen på arbejdspladsen ikke bør overstige 1000 ppm for at bevare et optimalt indeklima.

Bolius, Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) og Danmarks Tekniske Universitet (DTU) anbefaler, at heller ikke CO2-koncentrationen i boligen overstiger den tilrådede grænseværdi.

– Men det er ikke nødvendigvis bare CO2-koncentrationen, vi er bekymrede for. Det kan også være de afgasninger, der kan komme på et børneværelse – som fra nyt legetøj, elektronik og produkter, siger Geo Clausen, professor i indeklima ved DTU.

– I vores bestræbelser på at spare på energien har vi tætnet vores boliger, men vi ser en ophobning af forskellige stoffer, der afgives til luften, så derfor er det vigtigt at sikre en ordentlig ventilation af vores boliger, især børneværelserne, tilføjer han.

Ældre boliger lider

Bygningsreglementet stiller krav om, at boliger skal ventileres, så luftskiftet er på 0,30 liter per sekund per kvadratmeter, forklarer Lars Gunnarsen, professor i indeklima og luftkvalitet ved SBi.

– Men der er mange – især ældre – boliger, hvor det ikke kan overholdes, og der skal man have en god bolighygiejnisk adfærd for at sænke CO2-koncentrationen og andre bioeffluenter, der giver lugt og dårlig luftkvalitet.

– En anden indeluftforurening er partikler. Her gælder det om at begrænse kilderne som madlavning, stearinlys, brændeovne og al indendørs brug af udstyr med høje overfladetemperaturer som strygejern og hårtørrere. Når brugen er overstået, kan man hurtigt mindske koncentrationen med udluftning, siger Lars Gunnarsen.

I boliger med mekanisk ventilation vil koncentrationen af partikler normalt være lavere, fordi ventilationsanlæggene har filtre, der opfanger de udefrakommende partikler, tilføjer professoren.

Hos Bolius er opfordringen klar: To simple adfærdsændringer kan gøre en stor forskel.

– Hvis børnefamilierne lufter ud, inden de skal sove, og holder dørene åbne ud til det tilstødende lokale – minimum en halv meter – hele natten, så er de nået rigtig, rigtig langt mod et godt indeklima, siger Tue Patursson.

– Jeg har selv testet med to børn på børneværelset derhjemme. Var døren lukket steg CO2-indholdet fra cirka 700 ppm til 2500 ppm i løbet af de første syv timer. Herefter forlod den mindste værelset, og niveauet faldt markant. Efterfølgende målte jeg niveauet med døren åben hele natten, og her holdt det sig omkring 1000 ppm, siger han.

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu