Doktorlege forbydes i daginstitutioner

9. januar 2013 10:31 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Doktorlege forbydes i daginstitutioner
Billede mangler

Mange vuggestuer, børnehaver og SFOer har indført særlige regler for børnenes leg, der skal forhindre, at de udsætter hinanden for seksuelle overgreb
 Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Det er ikke kun pædagogerne i landets daginstitutioner, der skal følge særlige regler for at undgå at børnene udsættes for seksuelle overgreb. Mange steder har også indført regler omkring børnenes nøgenhed og leg med hinanden, som skal forhindre seksuelle krænkelser, skriver Politiken.
 
I en undersøgelse som forskningsgruppen Paradox fra Aarhus Universitet står bag svarer 64 procent af de adspurgte institutioner, at de har særlige regler for børnene.
 
Det kan være regler, der forbyder børnene at tage tøjet af, at de ikke må være nøgne under vandlege, eller at der er særlige regler for den slags lege.
 
Nogle institutioner har meget detaljerede regler, der for eksempel forbyder kortærmede trøjer, men tillader langærmede.
 
I mange SFOer er det ikke tilladt at gå med bar overkrop. Nogle steder gælder denne regel kun for pigerne. Doktorlege, hvor børnene udforsker hinandens kønsorganer er nogle steder forbudt, mens de andre steder kun må leges påklædt eller under opsyn af voksne.
 
Projektleder Else-Marie Buch Leander fra forskningsgruppen bag undersøgelsen mener, at børnenes naturlige nysgerrighed over for det andet køn problematiseres:
 
– Der er tendenser til, at man seksualiserer børnene. Ord som »sex« og »sexleg« optræder enkelte steder om doktorlegene. Personalet er endvidere meget opmærksomme på, at børnene ikke krænker hinanden. Ord som »krænker« og »overgreb« optræder decideret flere gange, og der kan spores en lille tendens til, at overgrebet tænkes ind som en tolkning i børns leg med hinanden. Det kan i mine øjne også hænge sammen med pædofiliproblematikken. Børnene ses generelt i højere grad som mål for overgreb, siger hun til avisen.
 
Flere pædagoger giver i undersøgelsen udtryk for, at de mener, at man med reglerne er ved at tabuiserer det, som kunne være helt almindelig nøgenhed ved at lære børnene, at det er skamfuldt at udforske en barnlig seksualitet.
 
Børnene selv ser ikke doktorlege som seksuelle, før de kommer i puberteten, forklarer Christian Graugaard, der er professor i sexologi ved Aalborg Universitet og formand for Sex & Samfund.
 
Han advarer mod at lægge en voksenfortolkning ned over børneseksualitet og mener, at retningslinierne kan gøre mere skade end gavn.
 
– Hvis man mistænkeliggør erotisk ladede lege og problematiserer nøgenhed og kropskontakt, så er det også den helt naturlige nysgerrighed, der knytter sig til et børneliv, man begrænser. Og så risikerer man i bedste mening at gøre ungerne vagtsomme og skræmte i stedet for at styrke deres livsglæde og integritet, som i virkeligheden er de allerbedste værn mod grænseoverskridelser, siger han til Politiken.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu