Her er dommene: Qvortrup skal i fængsel

24. november 2016 10:01 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Fokus

Anklagemyndigheden kræver Henrik Qvortrup og andre tidligere Se og Hør-chefer straffet med to års fængsel.

Her er dommene: Qvortrup skal i fængsel
Det var Henrik Qvortrup (tv.), der som chefredaktør på Se og Hør tilbage i 2008 indledte det kontroversielle samarbejde med en it-operatør, der mod betaling fodrede ugebladet med oplysninger om kendtes brug af kreditkort. Torsdag risikerer Qvortrup og fem andre at blive sendt i fængsel. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix

I Se og Hør-sagen idømmes fem tiltalte torsdag straffe på op til halvandet års fængsel.

Den tidligere chefredaktør Henrik Qvortrup får et år og tre måneders fængsel. Tre af månederne skal afsones, mens den resterende tid gøres betinget mod vilkår om samfundstjeneste.

Den strengeste straf på halvandet års fængsel tilfalder tys-tys-kilden, mens tre andre tiltalte slipper med betingede fængselsstraffe.

Det drejer sig om den tidligere chefredaktør Kim Henningsen, der straffes med et års betinget fængsel. De to menige journalister Kasper Kopping og Ken B. Rasmussen slipper med fængsel i fire måneder.

Som den eneste af de seks tiltalte frifindes Per Ingdal, der tjente som konstitueret chefredaktør i et halvt år af 2009.

Under sagen ved Retten i Glostrup har flere af de tiltalte i vidt omfang erkendt, hvad der er sket – nemlig at en it-operatør hos Nets gennem flere år fodrede Se og Hør med oplysninger om kendtes brug af kreditkort.

I flere tilfælde blev oplysningerne brugt til at skrive historier. Eksempelvis kunne de bruges til at fortælle om prins Joachim og prinsesse Maries bryllupsrejse til Canada tilbage i 2008.

På trods af erkendelserne har de tiltalte alle nægtet sig skyldige. Det er blandt andet sket med henvisning til, at de ikke mener, at foretagendet var ulovligt.

Omvendt har anklagemyndigheden argumenteret for, at forbrydelsen er åbenlys.

Derfor lød kravet på strenge fængselsstraffe på op til tre års ubetinget fængsel til tys-tys-kilden, mens de tre chefredaktører ifølge anklagemyndigheden burde sendes i fængsel i op til to år.

– Jeg er tilfreds med at retten har kendt fem ud af seks tiltalte skyldig i denne usædvanlige sag, og at retten har fundet, at der var tale om særligt skærpende omstændigheder, når Se og Hør overvågede de kendtes kreditkort, siger specialanklager Morten Frederiksen fra Københavns Vestegns Politi i en pressemeddelelse.

I livebloggen her under kan du se Ritzaus-livedækning af sagen – der i fremgår dommene også.

På sin hjemmeside skriver retten følgende:

En enig domsmandsret ved Retten i Glostrup har den 24. november 2016 fundet en 47-årig mand, der tidligere var ansat som systemoperatør hos IBM, og en 53-årig tidligere chefredaktør hos SE og HØR skyldige i systematisk og under særligt skærpende omstændigheder uberettiget at have skaffet sig adgang til oplysninger om en lang række offentligt kendte personers kreditkort-transaktioner. En 61-årig mand, der var chefredaktør fra medio 2009, og to tidligere ansatte journalister blev fundet skyldige i medvirken hertil.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu