Dommen falder i Præstø-sagen

1. februar 2013 05:49 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Dommen falder i Præstø-sagen
Foto: Colourbox.

Præstø-sagen: Har forstander Truels Truelsen og Lundby Efterskole ansvaret for, at en lærer mistede livet og at syv unge mennesker i dag lever med hjerneskader, hukommelsestab og lammelse?

 

Det er det store spørgsmål, som fredag bliver afgjort i Retten i Nykøbing Falster, hvor der falder dom i sagen om kæntringsulykken på Præstø Fjord for knap to år siden.

Efterskolens forstander og skolen som juridisk person er tiltalt for uagtsomt manddrab, uagtsom legemsbeskadigelse og overtrædelse af regler om sikkerhed til søs, og det kan koste fængsel for Truelsen, mens skolen kan få en bøde.

Både forsvarer og anklager er enige om, at friluftslærer Michael Jørgensen, der som den eneste omkom, handlede uagtsomt og ikke levede op til sit ansvar i forbindelse med ulykken, hvor 13 elever og to lærere, herunder Jørgensen selv, endte i det iskolde vand i Præstø Fjord, da deres dragebåd kæntrede.

Tre elever nåede i land og tilkaldte hjælp, mens resten lå i vandet. Syv blev erklæret klinisk døde, men blev genoplivet af redningsfolkene. Det er de syv, der i dag i større eller mindre grad har mén.

Efterskolen har erkendt at have et ansvar i ulykken, og ifølge anklager Michael Boolsen bør en rimelig straf lyde på en bøde på »ikke under 250.000 kroner«. Derudover vil han med den begrundelse, at der er begået fejl, og med de tidligere elevers mén in mente, have forstanderen idømt en ubetinget fængselsstraf »målt i måneder«.

Modsat mener forsvareren, Peter Giersing, at Truelsen bør frikendes. Han betvivler nemlig flere af de tidligere elevers vidneudsagn, som har tegnet et billede af en tur i dragebåden, hvor sikkerheden og informationerne om sikkerhed haltede. Således mener han, at det er ukorrekt, at de tidligere elever ikke har fået at vide, hvordan de skulle vælge svømmeveste, eller hvordan de skulle sejle i dragebåden.

Dommen falder klokken 10, men selv om der er en sandsynlighed for, at forstanderen straffes, er det ifølge dr.dk ikke op til retten, men efterskolens bestyrelse, at afgøre, hvorvidt han kan fortsætte i sit job.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu