Dommens time for Michael Rasmussen

6. marts 2013 16:50 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Dommens time for Michael Rasmussen
Billede mangler

Torsdag er sidste dag i Michael Rasmussens retssag mod det hollandske cykelhold Rabobank, som den danske cykelrytter har anlagt erstatningssag mod med et krav om 42 mio. kr. i erstatning for uberettiget fyring i 2007.

Sagen handler om, hvorvidt Rabobanks ledelse vidste, at den danske rytter snød med sine såkaldte whereabouts i 2007. Og det bliver blandt andet med den danske rytter selv i vidneskranken i forsøget på at sandsynliggøre, at Rabobank var vidende om, at Michael Rasmussen opholdt sig i Italien, mens han havde oplyst, at han var i Mexico.

Rabobank er ikke længere sponsor i cykelsporten, men det ændrer ikke ved erstatningssagen. Og i den nægter holdets repræsentanter, at man kendte til danskerens gøren og laden i 2007.

Det er dog for længst afgjort af retten i Holland, at det er det hollandske cykelholds repræsentanter, der skal bevise, at man ikke havde kendskab til den danske rytters hemmelighedskræmmerier. Og den bevisførelse bliver mere og mere besværlig, efterhånden som den ene Rabobank-rytter efter den anden erkender et langt og vedholdende dopingmisbrug på holdet.

Senest er en af Rabobanks største stjerner, Michael Boogerd, sprunget ud som doping-erkender. Det skete blot én dag før torsdagens retsmøde i Holland.

Boogerd stoppede karrieren i 2007 og har lige siden benægtet brug af ulovlige og præstationsfremmende metoder på Rabobank-holdet. Men efter flere Rabobank-ryttere er stået frem og har erkendt deres brøde, har også Boogerd nu valgt at sige sandheden.

Michael Boogerd erkender, at han gennem 10 år af sin karriere fra 1997 til 2007 brugte epo, bloddoping og cortison-indsprøjtninger.

– Det var i perioder, normalt træningsperioder, hvor jeg forberedte mig på konkurrencer. Jeg har altid kørt touren ren, siger den i dag 40-årige Boogerd, der siden han stoppede, har fungeret som ekspertkommentator på både hollandsk og belgisk tv.

Boogerd bekræfter også, at han har været kunde hos den østrigske bloddoping-formidler og agent Stefan Matschiner. Men han afviser, at han har været i kontakt med kendte doping-læger som Francesco Conconi, Michele Ferrari og Eufemiano Fuentes. Han vil heller ikke afsløre, hvem der har hjulpet ham.

– Jeg nævner ingen navne. Jeg undersøgte det selv, det var mit ansvar, mit valg.

Boogerd er den seneste i en række af tidligere Rabobank-ryttere, der har erkendt at have dopet sig gennem karrieren. Af de store navne på holdet, der har stoppet karrieren, er det nu kun Rolf Sørensen, Erik Dekker og Oscar Freire, der ikke er stået frem og har indrømmet doping-misbrug.

Med Boogerds indrømmelser er antallet af tidligere Rabobank-rytteres indrømmelser det seneste halve år oppe på otte. Michael Rasmussen, Danny Nelissen, Marc Lotz, Thomas Dekker, Levi Leipheimer, Steven de Jongh og Grischa Niermann er de øvrige.

Læg dertil, at også Rabobank-folk omkring rytterne, læger og sportschefer, er blevet involveret i dopingsager og -beskyldninger gennem egne udtalelser og andres vidneudsagn, ligesom den østrigske leverandør af doping, Stefan Matschiner, i det seneste halve år har ladet afsløringer om sit engagement med tidligere Rabobank-ryttere sive til offentligheden.

Alt i alt tegner der sig et billede af massivt dopingmisbrug i hele den tid, Rabobank-holdet har eksisteret, med så mange folk involveret, at det kan blive endog meget svært for Rabobank-holdets folk at bevise, at man ikke har kendt noget til det, der foregik på holdet.

Cykelkommentator og -analytiker Raymond Kerckhoff fra det hollandske dagblad De Telegraaf mener i sin klumme i avisen, at de mange indrømmelser har et klart formål. Og han spekulerer i, om torsdagens sidste retsmøde i sagen vil udløse en sand eksplosion som punktum i sagens fremlæggelse.

– Det er nu på torsdag, hvor Michael Rasmussen selv kommer i vidneskranken, at han har sin absolut sidste chance for at bevise, at der var mange på Rabobank-holdet, der udmærket vidste, at han befandt sig i Italien under forberedelsen til Touren i 2007. Det gælder 5,6 millioner euro (hans lønkrav for uberettiget fyring, red.). Man skal lægge mærke til timingen. Rasmussen tilstod selv sit dopingmisbrug for en måneds tids siden. Det lagde så stort pres på Thomas Dekker, at han var nødt til at rykke ud med alt, hvad han vidste. Navne etc, skrev Raymond Kerckhoff, inden Michael Boogerd onsdag krøb til bekendelse.

– De sidste uger har Rabobankholdets dopingleverandør Stefan Matschiner med usvigelig regelmæssighed sluppet yderligere information ud i medierne. Det ser ud som om, han helt bevidst øger presset. Han arbejder hen imod et højdepunkt. Og det fyrværkeri kan meget vel være planlagt til at eksplodere i retssalen på torsdag, mener den hollandske cykelekspert.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu