Domstol: Egypten skal afholde nyvalg

14. juni 2012 18:33 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Domstol: Egypten skal afholde nyvalg
Billede mangler

Hele det egyptiske parlaments underhus skal opløses, hvorpå der skal holdes nyvalg.
Det fastslår chefen for landets forfatningsdomstol, Farouk Soltan, over for nyhedsbureauet Reuters.
Det er konsekvensen af en afgørelse fra landets domstolen, der fastslår, at dele af valgloven for parlamentet er i strid med forfatningen, og at en tredjedel af pladserne er valgt på ugyldig vis.
– Afgørelsen angående parlamentet indebærer opløsning af parlamentets underhus i sin helhed, fordi den lov, som valget blev holdt ud fra, strider imod forfatningens bestemmelser, siger Soltan.
Han tilføjer, at det vil være op til den kommende præsident – som vælges i weekenden – at fastsætte en dato for det kommende parlamentsvalg.
Domstolens afgørelse skabte torsdag eftermiddag stor forvirring i Egypten, hvor det i første omgang var uklart, om hele parlamentet skulle opløses eller blot den tredjedel af pladserne, som ifølge domstolen er valgt på forfatningsstridig vis.
Ved parlamentsvalget, der blev indledt i november sidste år og afsluttet på den anden side af nytår, fik Det Muslimske Broderskab og de mere konservative salafister et solidt flertal.
Torsdag afgjorde forfatningsdomstolen ligeledes, at præsidentkandidaten Ahmed Shafiq får lov at stille op til weekendens præsidentvalg på trods af hans fortid som minister i Hosni Mubaraks regime.
Den tidligere præsidentkandidat Abdel Moneim Abol Fotouh, der er eks-medlem af Det Muslimske Broderskab, betegner på sin Facebook-side begge domstolens afgørelser som “et gennemført kup”, skriver Reuters.
Kilde: Reuters

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu