Donald Trump holder pressemøde efter vilde efterretninger

11. januar 2017 17:05 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk og Ritzau Fokus

USA-ekspert forudser, at der er et drama på vej.

Donald Trump holder pressemøde efter vilde efterretninger
Har russerne noget, der kan skade Donald Trump? Det rygte florerer ifølge en lang række medier i visse kredse. Arkiv. Foto: Gage Skidmore/Free

Ubekræftede rapporter om, at kommende præsident Donald Trump er i lommen på Rusland, vil belaste ham. Og man bør hæfte sig ved timingen, siger Niels Bjerre Poulsen, lektor og USA-ekspert på Syddansk Universitet.

Flere amerikanske medier har natten til onsdag bragt historien om USA’s efterretningstjenester, der i sidste uge fortalte Trump, at der cirkulerer oplysninger i efterretningskredse og blandt journalister om, at Rusland har en klemme på ham.

Rusland skal blandt andet have tilbudt Trump forretningskontrakter. Mest eksplosiv er meldingen om, at den russiske spiontjeneste har filmet Trump på et hotel i Moskva, mens han har sexlege med prostituerede.

– Det man skal hæfte sig ved, er timingen. At efterretningstjenesterne lader forstå eller lækker, at de faktisk er ved at undersøge det. Det kommer, efter at Trump har tirret efterretningstjenesterne, påpeger Bjerre-Poulsen.

Trump har før benægtet russisk indblanding

Trump har hævdet, at Ruslands rolle med hacking i valget mod Det Demokratiske Parti var opspind fra de amerikanske efterretningstjenesters side.

Det var de samme efterretningsfolk, der hævdede, at der var masseødelæggelsesvåben i Irak.

– Han har i den grad forsøgt at miskreditere de efterretningstjenester, som han nu skal stå i spidsen for. Og det var måske en meget dum idé, siger Bjerre-Poulsen.

For de oplysninger, som efterretningstjenesterne undersøger om Trump, kunne jo være rigtige.

– Alt med Rusland vil komme til at hænge som en sky over ham, spår Bjerre-Poulsen.

Det kan meget vel føres tilbage til, at han ikke har villet offentliggøre sine skatteoplysninger. Hverken under valgkampen eller nu, hvor han om ikke mange dage indsættes som præsident, siger han.

Her må man spørge, om skattepapirerne viser, at han har været tættere på russiske oligarker og forretningsinteresser i Rusland end godt er. Og at det måske kan forklare hans ønske om et tættere forhold mellem USA og Rusland.

Trump taler om de vilde oplysninger på et pressemøde i dag. Det dækker Ritzau live.

Du kan følge pressemødet her:

 

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu