Donald Trump vil anerkende Jerusalem som Israels hovedstad

6. december 2017 20:32 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk og Ritzau Fokus

Hamas spår intet godt efter den udmelding.

Donald Trump vil anerkende Jerusalem som Israels hovedstad
- Det er tid til officielt at anerkende Jerusalem som hovedstad i Israel, siger præsident Donald Trump i Det Hvide Hus. Han tilføjer, at det er "på høje tid", at denne beslutning træffes. Foto: Mandel Ngan/AFP

USA anerkender Jerusalem som Israels hovedstad og forbereder at flytte – trods stor bekymring og adskillige advarsler – sin ambassade til byen.

– Det er tid til officielt at anerkende Jerusalem som hovedstad i Israel, siger præsident Donald Trump i en ventet erklæring i Det Hvide Hus.

USA vil nu finde arkitekter, der skal tegne den planlagte ambassade, meddeler Trump.

En kommende amerikansk ambassade i Jerusalem skal være en “hyldest til fred”, siger præsidenten. Dermed går han direkte imod adskillige advarsler fra flere statsledere i regionen.

De har sagt, at beslutningen vil udløse vrede blandt den muslimske befolkning i regionen, og den vil skade de i forvejen vanskelige bestræbelser på at skabe fred.

Helvedes porte vil åbne sig

Udmeldingen har fået de palæstinensiske grupper, Hamas og PLO, til at reagere meget negativ. Ritzau skriver, at Hamas’ politiske leder, Ismail Haniyeh kritiserer beslutningen i voldsomme vendinger.

Ifølge AFP har en Hamas-talsmand, Ismail Radwan, sagt, at beslutningen vil  “åbne helvedes porte for USA’s interesser i regionen”.

Donald Trump understreger i sin erklæring, at beslutningen om at anerkende Jerusalem som hovedstad kommer “på høje tid”.

Det Hvide Hus har på briefinger før Trumps meget kontroversielle erklæring understreget, at anerkendelsen af Jerusalem ikke er udtryk for en ændret indstilling til fredsprocessen.

USA støtter fred

USA støtter forsat en fred mellem israelere og palæstinensere, vurderer Trumps regering, og onsdagens beslutning bringer hverken en fred længere væk eller tættere på.

I sin tale understreger Trump, at USA fortsat støtter, at Jerusalem skal være centrum for de tre store religioner jødedommen, kristendommen og islam.

I løbet af de kommende dage vil vicepræsident Mike Pence rejse til Mellemøsten, meddeler den amerikanske præsident.

Den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, hylder Trumps udmelding som en “historisk milepæl”.

Netanyahu siger, at det i en fremtidig fredsaftale med palæstinenserne skal fremgå, at Jerusalem er Israels hovedstad. Han opfordrer samtidig andre lande til at følge USA’s eksempel.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu