DONG beder staten om milliardindsprøjtning

22. februar 2013 00:27 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
DONG beder staten om milliardindsprøjtning
Foto: DONG Energy AS.

Der blev indskærpet absolut fortrolighed, da finansminister Bjarne Corydon (S) onsdag eftermiddag holdt møde med finansordførerne for regeringspartierne, Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti.

 

Finansministerens ærinde var at forberede sine forligspartnere på, at det statslige olie- og gasselskab DONG har brug for en milliardstor økonomisk indsprøjtning fra staten, der ejer 80 procent af selskabets aktier. Det skriver Weekendavisen.

Ifølge flere kilder har DONG selv skønnet, at der er brug for at tilføre selskabet 14 milliarder kroner. Men selv om finansministeren på mødet fik bred opbakning til at hjælpe, vil beløbet efter alt at dømme blive noget lavere. De nærmere omstændigheder for, hvordan staten skal understøtte DONG og med hvor meget, vil blive forhandlet på plads i løbet af de nærmeste dage.

Bjarne Corydons behov for at pålægge partierne skærpet tavshed skyldes, at oplysningerne ifølge reglerne skal holdes inden døre, indtil DONG onsdag i næste uge fremlægger regnskab for 2012 og strategi for fremtidens drift af selskabet, der suverænt er statens største aktieselskab.

DONGs behov for at blive økonomisk polstret skyldes først og fremmest, at det går langsommere end ventet med at frasælge en række aktiviteter. Ifølge en stor spareplan, som DONG har arbejdet på siden november, skal man sælge »ikke-kerneaktiviteter« for mindst 10 milliarder kroner. Tirsdag faldt det første salg – tre polske vindmølleparker til en samlet værdi af 1,8 milliarder kroner – på plads, men udover det er der indtil videre mest tale om fugle på taget.

DONG har ifølge Rigsrevisionen allerede nu det problem, at flere store investeringer ikke indtjener nok til at dække de låneomkostninger, man har som følge af investeringerne.

»I 2012 har det høje investeringsniveau kombineret med faldende indtjening betydet, at selskabet på en række centrale økonomiske parametre og sammenlignet med andre energiselskaber er under pres. Det er derfor afgørende, at selskabets store investeringer – særligt på vindområdet genererer det forventede afkast i de kommende år,« konkluderer man samlet.

Rigsrevisionen kritiserer dog ikke kun selskabets ledelse for de økonomiske problemer. Også Finansministeriet og tidligere finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) får en del af ansvaret. Han har ganske enkelt været for passiv som ejer af det store statslige selskab, efter at man i 2008 satte planerne om en børsnotering i bero, lyder konklusionen som følger:

»I perioden fra 2008 til udgangen af 2010 indtog Finansministeriet således en mere afventende position. DONG Energy iværksatte i denne periode et omfattende investeringsprogram med vidtrækkende betydning for selskabets økonomi. Strategien og investeringsprogrammet har medført øgede risici for staten. Om end DONG Energys beslutninger i vidt omfang lå i forlængelse af den strategi, der var aftalt i forbindelse med forberedelsen af børsnoteringen, finder Rigsrevisionen, at Finansministeriet tidligere – og senest i løbet af 2010, da udsigterne til en børsnotering ikke længere var til stede – burde have intensiveret dialogen med DONG Energy om selskabets udvikling, idet den manglende børsnotering betød, at der var behov for at få defineret en ny ejerdagsorden i forhold til selskabet. Hertil kommer, at DONG Energys investeringsprogram som nævnt har haft vidtrækkende betydning for selskabets økonomi, og at selskabet voksede betydeligt i denne periode.«

På baggrund af Weekendavisens historie, der bringes fredag, oplyser DONG Energy i en pressemeddelelse sent torsdag aften, at selskabet er i dialog med sin hovedaktionær, Finansministeriet, om mulige initiativer til at styrke sin kapitalstruktur, herunder en potentiel tilførsel af egenkapital.

»Styrkelsen af kapitalstrukturen skal bidrage til udviklingen af koncernens profitable kerneområder,« skriver DONG Energy.

BNB

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu