Doping-læk kaldes en skandale

9. marts 2013 20:39 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Doping-læk kaldes en skandale
Billede mangler

Politiken kunne lørdag bringe fortrolige oplysninger fra Michael Rasmussens afhøringer med de danske og udenlandske anti doping-myndigheder.

Ifølge avisen har Michael Rasmussen fortalt myndighederne, at tre ud af de fem danske ryttere, som deltog i OL i Athen i 2004 smuglede kortison ind i OL-lejren, som de dopede sig med.

De fem ryttere som repræsenterede Danmark var Michael Rasmussen, Lars Michaelsen, Frank Høj, Nicki Sørensen og Bo Hamburger.

Afhøringerne er omgæret af tavshedspligt fra alle deltagere, og derfor er det kritisk, at de tilsyneladende er blevet lækkert til offentligheden, når efterforskningen fortsat er i gang, og oplysningerne endnu ikke er efterprøvet. Det mener TV2s cykelkommentator, Henrik Jul Hansen.

– Jeg vil kalde det en skandale, selvom det måske er et hårdt ord at bruge. Det er under alle omstændigheder dybt betænkeligt, at sådan en historie kan slippe ud, og det fratager andre ryttere med noget på hjertet lysten til at lægge alle kort på bordet, når folk tæt på sagen ikke kan holde deres mund, siger Henrik Jul Hansen.

– Michael Rasmussen har indgået en pagt med anti doping-myndighederne. Den betyder, at han forholder sig tavs så længe undersøgelserne pågår, og det samme forventes jo af anti doping-myndighederne. Derfor bliver jeg stærkt forundret, når man så pludselig kan se historien foldet ud overalt, og der er grund til at være bekymret, siger Henrik Jul Hansen.

Det samme mener sportsadvokat Lars Halgreen, som blandt andet er voldgiftsdommer i den internationale sportsdomstol, CAS. Selvom der ikke er sket noget ulovligt, så er tavshedspligten blevet brudt, hvis Politikens oplysninger er korrekte.

– Det er ret åbenbart, at hvis der er lavet en aftale om, at der er tavshedspligt, så er det kritisk, hvis der er nogen, der har forbrudt sig på den. Det har ikke været intensionen, at oplysningerne skulle stå i dagspressen, så det kan man i højeste grad kalde for kritisk. Ellers forstår jeg ikke, hvad formålet skulle være med at have tavshedspligt, siger Lars Halgreen.

Afhøringerne af Michael Rasmussen om dopingfortiden har fundet sted over flere dage. I Holland skete det med Anti Doping Danmark, Danmarks Idræts-Forbund (DIF), advokater og udenlandske anti doping-myndigheder. Under afhøringerne i Danmark var de tilstedeværende Lone Hansen og Christina Hansen fra Anti Doping Danmark, Morten Mølholm og Jesper Frigast fra DIF samt Michael Rasmussen og hans bisidder Verner Møller.

Morten Mølholm ønsker ikke at kommentere på oplysningerne, men siger generelt om afhøringerne, at sikkerheden er så god, som den kan være.

– De afhøringer, vi foretager, er belagt med tavshedspligt, men jeg kan ikke gøre mig klog på, hvor mange mennesker Michael Rasmussen eller andre har snakket med, men jeg ved, at der kommer ikke noget fra os, der har afhørt Michael Rasmussen, siger udviklingschefen i DIF.

Fakta: Her er de fem OL-deltagere fra 2004:

Nicki Sørensen

Den aktive rytter på Team Saxo-Tinkoff har ifølge eget udsagn aldrig taget doping, og han er da også først for nylig blevet sat i forbindelse med forbudte stoffer.

Ifølge cykelsitet Veloropa.dk er Sørensen en af de tre ryttere, som fik kortison som indsprøjtning under OL i 2004. Sørensen har tidligere fortalt, at han ikke vil kommentere på rygter. Det lykkedes ikke Berlingske at få en kommentar fra Nicki Sørensen inden deadline.

Bo Hamburger

Hamburger har indrømmet, at han dopede sig med EPO fra 1995 til 1997 og prøvede derudover væksthormon. Han hævder, at han kørte rent efter 1997 og resten af karrieren. I 2001 blev han som rytter hos Team CSC testet positiv for doping, og både A- og B-prøven viste samme resultat. Hamburger nægtede at have dopet sig, og blev til sidst frikendt på en procedurefejl.

Før OL i 2004 blev Hamburger i første omgang nægtet udtagelse af Danmarks Cykle Union, fordi han ikke levede op til det etiske kodeks. Hamburger havde unaturligt høje hæmatokritværdier, men Danmarks Idræts-Forbund besluttede alligevel, at han måtte komme med til OL.

Hamburger fortalte i går til feltet.dk, at han ikke er en af de tre ryttere, som Rasmussen angiveligt har fortalt fik kortison.

Frank Høj

Den glade cykelrytter Frank Høj blev bedste dansker til linjeløbet i OL 2004 med en flot 8. plads. Frank Høj har altid nægtet, at han har taget doping. Høj kørte på US Postal i 1999, hvor Lance Armstrong med et massivt brug af doping vandt sin første af syv Tour de France-titler.

Udover at Høj har kørt på et hold, hvor doping var helt almindeligt, er han aldrig blevet nævnt konkret i forbindelse med doping.

Berlingske har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Høj.

Michael Rasmussen

Rasmussen indrømmede 31. januar i år sit store dopingmisbrug. Fra 1998 til 2010 dopede han sig med snart alle tænkelige dopingpræparater.

Således må man formode, at han er en af de tre ryttere, som, han hævder, dopede sig med kortison under OL i 2004. Rasmussen fortalte i går til Ekstra Bladet, at han ikke står bag lækket til Politiken.

Lars Michaelsen

Den nuværende sportsdirektør på Team Saxo-Tinkoff kørte i 1998 på hollandske TVM, hvor det senere er kommet frem, at stort set alle ryttere var dopet.

Michaelsen har dog fortalt, at han altid har valgt doping fra, selvom han godt vidste, at det var almindeligt i sporten, dengang han var aktiv. Michaelsen siger, at han ikke kender noget til den historie, som Rasmussen angiveligt har fortalt anti doping-myndighederne.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu