Dopinglægen vil tale

29. januar 2013 23:00 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Dopinglægen vil tale
Billede mangler

I går kom der hul på retssagen Operacion Puerto. Dopinglægen Eufemiano Fuentes afslørede under vidneforklaring, at han har arbejdet med fodboldspillere, og på vej ud fra retten lovede han, at han vil svare på pressens spørgsmål om doping og Bjarne Riis, når retssagen er slut til marts.

 

Set med danske øjne står den sidste oplysning som den mest interessante. Eufemiano Fuentes kan potentielt trække stikket ud for Bjarne Riis i cykelsporten, hvis han kan bekræfte og bevise, at Tyler Hamilton taler sandt, når han siger, at det var Bjarne Riis, der var bindeleddet mellem Tyler Hamilton og Eufemiano Fuentes.

Da Fuentes ankom til den lille retsbygning på Julian Camarillo i Madrid, sagde han, at han ville ’sige noget senere’. Da han om eftermiddagen kom ud af retslokalet efter at være blevet grillet af anklageren i tre en halv time, gav han et løfte, da han blev spurgt om forbindelsen til Bjarne Riis.

Svaret kommer

Kan du fortælle mig, om du kender Bjarne Riis?

– Jeg må spørge min advokat, svarede Fuentes efter en kort tænkepause.

Fuentes forsvandt derefter, og da han få minutter efter forlod retten med sin advokat ved sin side, havde han tilsyneladende konsulteret med ham om Riis-spørgsmålet.

– Jeg har ikke tilladelse til at komme med nogen erklæring. Når sagen er slut, så skal jeg nok snakke. Det lover jeg, sagde Fuentes, som igen blev spurgt ind til, om han har arbejdet med flere ryttere fra Bjarne Riis’ hold.

– Jeg er virkelig ked af det, men jeg kan ikke sige noget på nuværende tidspunkt. Jeg håber, I vil have mig undskyldt, svarede dopinglægen, inden fotografer og TV-kameraer opslugte ham.

Operacion Puerto, der brød ud i 2006 som en af cykelsportens største skandaler, begyndte i retten mandag. Fuentes står sammen med fire andre anklaget for at have forbrudt sig på den offentlige sundhed, og de risikerer alle to års fængsel.

Forbindelsen til Riis

Grunden til, at Riis-spørgsmålet er interessant, er, at Bjarne Riis har haft flere ryttere, som har været kunder hos Fuentes. Ivan Basso, Jörg Jaksche og Tyler Hamilton har alle været kunder hos Fuentes, og Hamilton har fortalt, at det var Riis, der skabte kontakten til Fuentes, som indrømmer at være bagmand i den store dopingring, som først og fremmest drejer sig om bloddoping.

Riis har tidligere afvist, at han nogensinde har haft noget med Fuentes at gøre. Han kender ham ikke og har aldrig mødt ham. Derudover ønsker Riis ikke at svare på flere spørgsmål.

Blodposer kan blive frigivet

Udover Riis-spørgsmålet åbnede gårsdagens retsmøde for langt større internationale perspektiver inden for doping. Dels kom det frem, at dommeren i sagen inden for kort tid vil afgøre om de omkring 200 blodposer, som blev beslaglagt hos Fuentes i 2006 skal videregives fra de spanske myndigheder, til den internationale anti doping-myndighed, WADA, som i årevis har forsøgt at få adgang til efterforskningen. WADA har mistanke om, at der er langt flere involveret i dopingringen, end der hidtil er kommet frem. Hvis blodposerne frigives til undersøgelse, kan det ikke alene fælde flere cykelryttere for doping, det kan også involvere andre sportsgrene.

Doping-bombe truer

Eufemiano Fuentes fortalte til anklageren i retten, at han har haft kunder i dopingbutikken fra mange forskellige sportsgrene.

– I 2006 arbejdede jeg med mange forskellige. Fodboldspillere, cykelryttere og atleter. På det tidspunkt arbejdede jeg ikke fast med et cykelhold, men med individuelle sportsudøvere. Det kunne være en atlet, en fodboldspiller, en bokser, sagde Fuentes, som ikke nævnte nogle navne.

Retten i Madrid skal udelukkende tage stilling til, om Fuentes som læge har handlet uforsvarligt og bragt andres sundhed i fare. Derfor handlede afhøringen mest om, hvordan Fuentes behandlede sine kunder. Hvordan han tog blodet ud, hvordan han opbevarede det, og hvordan han sprøjtede det manipulerede blod ind i kroppen igen.

Han forklarede blandt andet, at hver en blodpose havde en kode eller et alias. Hvis de bliver frigivet, kan de være med til at smide en dopingbombe – og denne gang ikke over cykelsporten.

Eufemiano Fuentes skal i retten igen i dag, og denne gang er det forsvarernes tur til at udspørge ham. Sagen er berammet til 22. marts.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu