Dopingskandale sender chokbølger verden over

8. februar 2013 08:15 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Dopingskandale sender chokbølger verden over
Billede mangler

– Det er den sorteste dag i australsk sport.

Sådan lød det torsdag, da den australske kriminalkommission ACC efter et års efterforskning fremlagde hovedtrækkene i en omfattende dopingundersøgelse. Efterforskningen har vist, at doping er særdeles udbredt i australsk sport, og at resultaterne vil ryste Australien og resten af verden.

Endnu er der hverken sat navne eller sportsgrene på de involverede i skandalen, men det er blandt andet kommet frem, at det ved i hvert fald et tilfælde har været organiseret doping på et helt hold. 

I England bekymrer den australske melding. Sportsminister Hugh Robertson har omgående arrangeret et møde med den australske minister for at høre om omfanget.

– I Storbritannien arbejder vi hårdt på at sikre, at vi ikke alene fanger dem, der snyder, men også dem, der forsyner dem med stoffer, og dem der transporterer stofferne, siger Robertson ifølge The Telegraph.

Det internationale dopingagentur WADA kan ikke frikende Storbritannien for at have lige så beskidt en undergrund, som Australien har opdaget, at de har.

– Jeg vil ikke sige Storbritannien er immune. Jeg vil sige, at det er et spørgsmål om tid, siger direktør i WADA, David Howman.

Dopingen har over den senere tid før større opmærksomhed verden over. I USA har problemerne længe været kendt i f.eks. baseball, hvor historiens stjerner er blev pillet ned fra resultatlisterne. Senest har den spanske dopingskandale med Eufemiano Fuentes åbnet døren til en spirende dopingskandale indenfor ikke bare cykling, men også fodbold, tennis, håndbold og atletik.

Den amerikanske dopingrapport fra USADA, som havde Lance Armstrong og US Postal i hovedsigte lader til at havde sat gang i dopingefterforskningen. ACC fortæller således, at der er ligheder i USADA-rapporten til den rapport, de har udfærdiget. Graden af organiseringen har været overraskende, og for at komme det til livs kræver det samarbejder over landegrænser.

I det dansk perspektiv har Anti Doping Danmark begyndt en efterforskning af dopingmiljøet indenfor cykling, efter Michael Rasmussen henvendte sig og afslørede massivt brug af doping gennem 12 år. Også her vi vil efterforskningen foregår på tværs af landegrænser.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu