ANNONCE

Dorian rykker ind: 450.000 uden strøm

8. september 2019 07:20 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Info

Orkanen er aftaget i styrke, men medfører stadig meget voldsomt vejr. 450.000 husstande er uden strøm.

Orkanen Dorian er natten til søndag gået i land nær byen Halifax på den canadiske atlanterhavskyst. Det skriver nyhedsbureauet AFP. Ifølge canadiske myndigheder er det med vindstød på op til 150 kilometer i timen, der allerede har væltet flere træer.

Samtidig har orkanen, der nu officielt betegnes som en “meget intens post-tropisk cyklon”, skabt bølger langs kysten, der har nået en højde på op til 20 meter.

Dorian er aftaget i styrke på sin rejse op langs den amerikanske østkyst og er nu en kategori 2-orkan. Da Dorian i søndags ramte østaten Bahamas øst for Florida var det som en kategori 5-orkan.

De voldsomme ødelæggelser på de to øer Grand Bahama og Abaco har foreløbigt kostet 43 mennesker livet, men ifølge lokale myndigheder er det sandsynligt, at dødstallet vil stige, da hundreder fortsat er savnet.

Men selv om den er aftaget i styrke, så er stormen fortsat meget voldsom, lyder det fra canadiske myndigheder.

– Det er bestemt en meget farlig storm, siger Bob Robichaud, chefmeteorolog ved Canadian Hurricane Centre natten til søndag.

Stormflodstilstand

Ifølge centrets opgørelser er der allerede faldet over 100 millimeter regn i provinsen Nova Scotia, hvor Halifax er hovedstad.

Dette har ført til stormflodslignende tilstande nogle steder, og mere end 450.000 husstande er i øjeblikket uden strøm på grund af væltede elledninger.

– Vi vil ikke have borgerne i Halifax til at bevæge sig rundt i centrum, da der er oversvømmelser flere steder, lyder det fra Erica Fleck, viceleder i bystyrets afdeling for offentlig sikkerhed.

Opfordringen til at blive inden døre kommer, sideløbende med at en stor kran i bymidten er væltet på grund af de kraftige vindstød og har ødelagt en beboelsesejendom, der var under opførelse.

Så vildt bliver det

I galleriet over artiklen kan du blive klogere på, hvordan orkaners styrke måles – og hvor kraftig for eksempel en kategori fire orkan er.

Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) skriver på sin hjemmeside, at udtrykket orkan bruges, når det blæser med mere end 117 kilometer i timen.

“Huse bliver ødelagt, træer knækker som tændstikker eller bliver revet op med rode, højspændings- og telefonledninger rives ned, for blot at nævne nogle af de mest spektakulære skader. Udover dette kan kystnære områder blive ramt af kraftige stormfloder, skabt af de meget stærke vinde,” skriver DMI.

– Det er en hidsig tropisk storm, og det er mere, end der nogensinde er målt i Danmark, sagde DR’s vejrvært Louise Gade Siig, til DR Nyheder fredag.

Advarer danskere

Udenrigsministeriets Borgerservice (UMB), der er danskernes vejleder i udlandet, tager også den forestående trussel alvorligt. På Twitter og Facebook skriver UMB, at danskere, der befinder sig i den del af verden, hvor Dorian forventes at ramme hårdt i de kommende dage, skal orientere sig hos lokale myndigheder om, hvad de skal gøre.

Blandt andet kan man søge oplysninger hos det nationale orkan-center NHC.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu