ANNONCE

Orkan rammer populært ferieområde

30. august 2019 07:09 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk og Ritzau Info

Dorian ventes at være en kategori 4-orkan, når den mandag rammer USA's fastland. Florida og Georgia gør klar.

Dorian er på vej til USA. Landet er ved at gøre si g klar til orkanens ankomst.

Den amerikanske delstat Georgia har torsdag erklæret undtagelsestilstand i 12 amter forud for orkanen Dorians ankomst.

Det sker på ordre fra guvernør Brian Kemp.

Stormsystemet har ifølge guvernøren “potentiale til at få katastrofale følger for borgerne” i hele den sydøstlige kystregion i USA.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Ordren fra Brian Kemp kommer, tre dage før at Dorian ventes at nå USA’s fastland mandag.

USA’s Nationale Orkancenter (NHC) vurderer, at Dorian mandag vil opnå status som en kategori 4-orkan. Det er det næsthøjeste niveau.

Allerede onsdag erklærede Floridas guvernør, Ron DeSantis, undtagelsestilstand i delstaten.

Undtagelsestilstanden gælder amter, der ligger i orkanens forventede bane hen over Florida.

Fra storm til orkan

Dorian bevægede sig onsdag hen over en række øer i Det Caribiske Hav. Her tog den til i styrke og blev opgraderet til en orkan.

– Det er vigtigt for folk på Floridas østkyst at holde nøje øje med stormen. Alle i Florida bør have forsyninger til syv dage inklusive mad, vand og medicin. De bør have en plan i tilfælde af en katastrofe, oplyste Ron DeSantis onsdag ifølge ABC News.

Dorian holder Trump hjemme

Den amerikanske præsident, Donald Trump, skulle have været i Polen i weekenden, men han har valgt at blive hjemme på grund af orkanen.

Dorian ventes at ramme Floridas østkyst mandag morgen med voldsomme regnmængder og vindhastigheder på over 200 kilometer i timen.

Artiklen fortsætter under faktaboksen

Fakta

Orkaners styrke

Der findes fem niveauer på den såkaldte Saffir-Simpson-skala.

* Kategori 1 har vindhastigheder på 32,5-42,4 meter i sekundet.

* Kategori 2 har vindhastigheder på 42,5-48,9 meter i sekundet.

* Kategori 3 har vindhastigheder på 50,0-57,9 meter i sekundet. Alle orkaner fra kategori 3 og opefter har vindhastigheder, der betegnes som ekstremt farlige for områderne, som de passerer.

* Kategori 4 har vindhastigheder på 58,0-68,9 meter i sekundet.

* Kategori 5 har vindhastigheder på over 69,0 meter i sekundet. Orkaner af denne styrke forekommer sjældent, og der er tale om en yderst voldsom orkan.

Kilder: dmi.dk, tv2.dk.

Donald Trump vil blive i USA, fordi han vil være sikker på, at alle regeringens ressourcer er fokuseret på orkanen.

Derfor sender Trump i stedet sin vicepræsident, Mike Pence, til Polen.

– Orkanen ser ud til at kunne blive en meget, meget stor en. Mike tager afsted, siger Donald Trump torsdag ifølge Bloomberg News.

Artiklen fortsætter under videoen

Florida ventes at blive en vigtig svingstat ved præsidentvalget i 2020, hvor Donald Trump skal forsøge at genvinde magten.

Han er tidligere blevet kritiseret for sin ageren under orkanen Maria, der i 2017 ramte Puerto Rico og kostede 3000 menneskeliv.

Hvordan opstår en orkan

De voldsomme tropiske lavtryk, der kan blive cykloner, orkaner eller cykloner, opstår i de tropiske områder over havet, når vandtemperaturen er høj.

– De lavtryk, som dannes nede i de varme, tropiske områder, kaldes tropiske cykloner. De bliver typisk dannet ude over vand, som er mere end cirka 26,5 grader varmt. Det er det varme vand, som er hovedkilde til den energi, som driver en tropisk cyklon, forklarer meteorolog Flemming Praëm-Larsen fra Danmarks Meterologiske Institut (DMI) til Videnskab.dk.

Uvejret får energi ved at det varme havvand fordamper og stiger op i atmosfæren.

Kan der opstå cykloner og tyfoner i Danmark?

Der kan opstå kraftige lavtryk, der giver storme og orkaner over Danmark. De bliver dog ikke lige så kraftige, som de voldsomste tropiske storme. Det skyldes, at stormlavtrykkene får deres kraft fra varmt havvand.

Orkanen Allan, der ramte Danmark i oktober 2013, er den kraftigste storm, der er målt i Danmark. Den satte både rekord i middelvind med 142 km/t og vindstød med 192 km/t. Det svarer dog stadig “kun” til en kategori 1-orkan.

December-orkanen, der ramte den 3. december 1999 regnes dog alligevel som den voldsomste orkan, der har ramt Danmark, fordi den havde en større udbredelse, varede længere og skabte mere omfattende ødelæggelser. Syv personer døde som følge af orkanens hærgen over landet.

Fakta

Begreberne ifølge DMI's leksikon

DMI har et leksikon over meteorologiske udtryk på sin hjemmeside, hvor man selfølgelig også finder orkaner, cykloner og tyfoner. Du kan se DMI’s definition af de tre udtryk og en række andre relaterede udtryk herunder.

  • Tyfon: Tropisk cyklonstorm i Asien med vind af orkanstyrke.
  • Taifun: Andet ord for tyfon.
  • Tropiske cykloner: Kraftige årstidsbestemte orkanlavtryk, dannet over hav nord og syd for Ækvator (ikke på Ækvator) som følge af høje vandtemperaturer (over 27°C) og høj luftfugtighed. De har en begrænset horisontal udbredelse, men kan med ofte meget voldsomme vinde og affødte høje bølger anrette store ødelæggelser.
  • Cyklon: Et lavtrykssystem (-område), men også betegnelse for et tropisk uvejr i området omkring Det Indiske Ocean.
  • Hurricane: Amerikansk betegnelse for en tropisk orkan i eller omkring Nordamerika.
  • Orkan: Storm med vindstyrke 12 Beaufort; mere end 33 m/s.

Kilde: DMI

Kilder: DMI, Videnskab.dk, Røde Kors

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu